אנרגיה נקייה ובינה מלאכותית

הבינה המלאכותית מגבירה ביקוש לאנרגיה נקייה

בינה מלאכותית והאתגר האנרגטי הנקי

עידן הבינה המלאכותית (AI) הגיע, וביחד איתו צורך אדיר בהספקת כוח חישובי עצום. אולם, הנחיתות של מרכזי הנתונים המפעילים מערכות בינה מלאכותית מציבה אתגר חדש בהיבט הסביבתי – מציאת מקורות אנרגיה יציבים ודלי-פחמן להפעלתן. גיגנטי הטכנולוגיה מנסים להתמודד עם האתגר הזה באמצעות חיפוש אחר חלופות חשמל נקיות, ואחת מהן היא האנרגיה הגרעינית.

ביקוש אנרגטי מוגבר בעידן הבינה המלאכותית

דו”ח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריך כי הביקוש לחשמל מצד מרכזי נתונים, בינה מלאכותית וכרייה של מטבעות וירטואליים עשוי להכפיל את עצמו עד שנת 2026. הגידול המשמעותי בצריכת האנרגיה נובע מהצורך להפעיל מודלים של בינה מלאכותית מורכבים, המצריכים כוח חישוב אדיר. עקב כך, ענקיות הטכנולוגיה כמו מיקרוסופט, אמזון ואלפאבית נאלצות לחפש מקורות אנרגיה חלופיים שיאפשרו להן לקיים את יעדי האקלים שהציבו לעצמן.

מיקרוסופט חותמת על הסכם לחידוש כור גרעיני

במטרה לענות על הצורך ההולך וגובר באנרגיה נקייה, מיקרוסופט חתמה לאחרונה על חוזה להפעלה מחודשת של הכור הראשון בתחנת הכוח הגרעינית Three Mile Island שבפנסילבניה. הכור, שהיה משותק במשך חמש שנים, צפוי לחזור לפעולה בשנת 2028 ולספק למיקרוסופט 835 מגה-ואט של חשמל דל-פחמן למשך 20 שנים. מהלך זה נועד לתמוך בצרכי האנרגיה ההולכים וגדלים של החברה עבור מערכות בינה מלאכותית מתקדמות.

הדילמות הכרוכות בשימוש באנרגיה גרעינית

למרות היתרונות של אנרגיה גרעינית כמקור חשמל יציב ודל-פחמן, קיימות גם דילמות וחששות סביב השימוש בה. הפרויקט בThree Mile Island מעורר זיכרונות מהתקרית הגרעינית המפורסמת בכור השני של התחנה בשנת 1979. עם זאת, מומחים טוענים כי הפעלה מחודשת של הכור הראשון, שנמצא במצב תפעולי תקין וינוהל על ידי צוות מיומן, צפויה להיות בטוחה.

האתגרים בהרחבת כושר הייצור הגרעיני

על מנת לספק את הביקוש ההולך וגובר לאנרגיה דלת-פחמן, נדרשת הרחבה משמעותית של כושר הייצור הגרעיני. אחד האתגרים המרכזיים הוא הקצב האיטי של בנייה של כורים גרעיניים חדשים בארצות הברית, כפי שהוכח בפרויקט Vogtle בג’ורג’יה שנמשך יותר מ-14 שנים והכפיל את התקציב המקורי. כדי להתגבר על מכשול זה, יש לאמץ גישות חדשניות.

פתרונות אפשריים להאצת הבנייה של כורים גרעינים

חלק מהפתרונות האפשריים להתגברות על האתגר של הרחבת כושר הייצור הגרעיני כוללים:

  • הארכת תקופות ההפעלה של כורים גרעיניים קיימים כדי למנוע הפסקות באספקת חשמל
  • למידה מסין, המצליחה לבנות כורים גרעיניים חדשים בקצב מהיר יותר
  • השקעה בטכנולוגיות של כורים קטנים וחלקיקיים, שיהיו זולים ומהירים יותר לבנייה ולהרכבה

שאלות נפוצות על בינה מלאכותית ואנרגיה גרעינית

מדוע חברות טכנולוגיה מתעניינות באנרגיה גרעינית?

חברות טכנולוגיה מחפשות מקורות אנרגיה יציבים ודלי-פחמן כדי להפעיל את מרכזי הנתונים והמערכות המתקדמות של בינה מלאכותית שלהן, תוך שמירה על יעדי האקלים שהציבו לעצמן. האנרגיה הגרעינית עונה על הצרכים הללו.

מה היתרונות של אנרגיה גרעינית עבור חברות אלה?

היתרון המרכזי של אנרגיה גרעינית עבור חברות טכנולוגיה הוא היכולת לספק חשמל יציב ודל-פחמן 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. זאת בשונה ממקורות אנרגיה מתחדשים כמו סולרית ורוח, שהם בלתי יציבים ותלויים בתנאי מזג האוויר.

מהם האתגרים בהרחבת כושר הייצור של כוח גרעיני?

האתגרים העיקריים בהרחבת כושר הייצור של כוח גרעיני הם זמני בנייה ממושכים וזינוק בעלויות של כורים גרעיניים חדשים בארצות הברית, וכן הצורך באימוץ טכנולוגיות חדשות כגון כורים קטנים ומודולריים.

כיצד יכולה הרגולציה לסייע במאמץ לאנרגיה נקייה?

הטלת רגולציה המחייבת דיווח ושקיפות על צריכת אנרגיה של מערכות בינה מלאכותית, עשויה לתמרץ חברות טכנולוגיה לשפר את יעילות האנרגיה שלהן ולחפש חלופות דלות-פחמן. רגולציה כזו תיצור לחץ ציבורי על החברות להפחית את הטביעה הפחמנית שלהן.

השאר תגובה