עתיד הבינה המלאכותית

האבולוציה של הבינה המלאכותית: העתיד כבר כאן

האבולוציה של הבינה המלאכותית: פריצת הדרך הבאה מגיעה בהדרגה

הבינה המלאכותית היא טכנולוגיה חדשנית שמעוררת ציפיות גבוהות מאוד. אך במקביל, ישנן גם ספקות לגבי היכולת של הבינה המלאכותית לספק את הערך שהובטח. בעוד שחלק חוששים שהבועה של הבינה המלאכותית עומדת להתפוצץ, חשוב לשים את הדברים בפרספקטיבה ארוכת טווח ולהבין את המגמות הצפויות.

סקפטיות טכנולוגית אינה חדשה

סקפטיות כלפי טכנולוגיות חדשות הינה תופעה שכיחה. למשל, ב-1995 פרסם כתב העת ניוזוויק מאמר שטען כי האינטרנט נידון לכישלון, בהיותו יתר על המידה ובלתי מעשי. כיום, כשאנו חיים בעולם שהאינטרנט שינה אותו לחלוטין, ניתן להבין שהספקנות הזו הייתה חסרת תוקף. ייתכן שאנו חווים תהליך דומה עם הבינה המלאכותית, תוך שאנו ממעיטים בהערכת הפוטנציאל ארוך הטווח שלה.

הספקות הנוכחיות כלפי הבינה המלאכותית

דוגמאות לספקות אלה כוללות דו”ח של גולדמן זאקס בכותרת “בינה מלאכותית גנרטיבית: יותר מדי הוצאות, תועלת מועטה?”, וסקר של חברת Upwork שמצא ש-77% מהמשתמשים בכלי בינה מלאכותית אומרים שהם הפחיתו את הפריון שלהם. גם גארטנר, חברת הייעוץ המובילה, מיקמה את הבינה המלאכותית הגנרטיבית ב”תהום האכזבה” של המחזור החיים הטכנולוגי, לאחר שבעבר דירגה אותה כנמצאת בשיא הציפיות המוגזמות.

המחזוריות בהטמעת טכנולוגיות חדשות

הציפיות המוגזמות מטכנולוגיות חדשות והאכזבה שבאה בעקבותיהן הן חלק מתהליך טבעי. בני האדם נמשכים לחידושים ולפוטנציאל שלהם, אך התיאוריות המקוריות לעתים קרובות אינן מתממשות במלואן. להפוך פוטנציאל לערך ממשי הוא מאמץ ארוך וסבוך יותר מהצפוי. זהו עיקרון ידוע כ”חוק אמארה”, על שם המדען רוי אמארה, שהסביר שאנו נוטים להעריך יתר על המידה את ההשפעה של טכנולוגיה חדשה בטווח הקצר, אך להערכה חסר בטווח הארוך.

השלבים הצפויים בהתפתחות הבינה המלאכותית

על מנת להבין את ההתקדמות הצפויה של הבינה המלאכותית, כדאי לבחון את החלוקה של PwC ל-3 גלים של אוטומציה מונעת בינה מלאכותית שיתפרשו עד שנות ה-30 של המאה ה-21. הגל הראשון הוא “גל האלגוריתמים”, שרואים כבר היום. הגל השני הוא “גל התגבור”, שבו הבינה המלאכותית תסייע ותשפר את יכולותיהם של בני האדם. גל זה צפוי להתרחש בעיקר בשנות ה-20 המאוחרות. הגל השלישי הוא “גל האוטונומיה”, שבו מערכות בינה מלאכותית יוכלו לקבל החלטות ולבצע פעולות באופן עצמאי, וצפוי להגיע בשנות ה-30 של המאה הנוכחית.

הבינה המלאכותית היום: תגבור יכולות אנושיות

כיום אנו נמצאים בתחילתו של “גל התגבור”. הבינה המלאכותית מסייעת כבר עכשיו ביכולות אנושיות ומשפרת את היעילות במגוון תעשיות. למשל, בתחום הרפואה היא עוזרת באבחון מחלות, ובפיננסים היא משפרת את גילוי הונאות וניהול סיכונים. בשירות לקוחות, צ’אטבוטים מתוחכמים מספקים סיוע 24/7 וממשקים עם הלקוחות ביעילות רבה יותר. יישומים אלה ממחישים את התפקיד המסייע של הבינה המלאכותית, המשפר יכולות אנושיות אך אינו מחליף אותן לגמרי או מוחל על משרות רבות.

תגבור ולא מהפכה… בינתיים

רבות מהציפיות למהפכה בינה מלאכותית הן בעייתיות. הפער בין הציפיות הגבוהות לבין המציאות הנוכחית הוא שמוביל לאכזבה וחששות מפני “התפוצצות בועה”. הנקודה החשובה שחסרה מהשיח הזה היא ההתייחסות לפרספקטיבה ארוכת הטווח. כפי שקרה עם האינטרנט ורבות טכנולוגיות נוספות, מימוש הפוטנציאל במלואו לוקח זמן.

הבינה המלאכותית תמשיך להתקדם

התקדמות הבינה המלאכותית והיישום שלה בתעשיות שונות ימשיכו להתרחש, ואף יואצו בענפים ובמקצועות מסוימים. יהיו דוגמאות משכנעות לשיפורים מרשימים ביכולות ובביצועים, אך גם סיפורים על אכזבות מהטכנולוגיה. המציאות תהיה לא אחידה, ולכן השלב הנוכחי הוא חלק מתקופת ההתבגרות המגושמת של הבינה המלאכותית.

המהפכה הבאה: גל האוטונומיה

בסופו של דבר, הבינה המלאכותית הגנרטיבית אכן תוכיח את עצמה כמהפכנית, אם כי ייתכן שלא במהירות שצופים האופטימיים ביותר. ההשפעות המשמעותיות ביותר של הבינה המלאכותית יתרחשו בעוד כעשור, בד בבד עם הגעת “גל האוטונומיה” שתיארה PwC. בשלב זה, סוכני בינה מלאכותית בוגרים יוכלו לנתח נתונים ממקורות מרובים, לקבל החלטות ולבצע פעולות גם ללא התערבות אנושית.

ככל שנתקרב לשנות ה-30 של המאה הנוכחית, עשויים להיות נפוצים יותר יישומים מתקדמים של בינה מלאכותית, כמו רפואה מדויקת ורובוטים אנושיים שנשמעים כיום כדמיון מדעי. זהו גם השלב שבו נראה כלי רכב אוטונומיים לחלוטין בקנה מידה נרחב.

לסיכום

הבינה המלאכותית כבר מגבירה ומשפרת יכולות אנושיות בצורה משמעותית. המהפכה אינה רק מגיעה – היא מתהווה לנגד עינינו, אם כי אולי בקצב איטי יותר מהצפוי. התפתחות איטית זו עלולה לעורר עוד סיפורים על חוסר תועלת ואכזבות מהבינה המלאכותית, אך בטווח הארוך, בהתאם ל”חוק אמארה”, הבינה המלאכותית תבגר ותגשים את התחזיות המהפכניות לגביה.

שאלות נפוצות

מדוע יש סקפטיות כלפי הבינה המלאכותית?

סקפטיות כלפי טכנולוגיות חדשות היא תופעה נפוצה. לעתים קרובות יש ציפיות מוגזמות שאינן מתממשות בטווח הקצר, ולכן נוצרת אכזבה. לוקח זמן להטמיע ולממש את הפוטנציאל של טכנולוגיות חדשות.

מהם השלבים הצפויים בהתפתחות הבינה המלאכותית?

PwC חילקה את ההתקדמות הצפויה של הבינה המלאכותית ל-3 גלים: גל האלגוריתמים (שאנחנו נמצאים בו כרגע), גל התגבור (שבו הבינה המלאכותית תסייע ליכולות האנושיות, בעיקר בשנות ה-20 המאוחרות), וגל האוטונומיה (שבו סוכני בינה מלאכותית יהיו אוטונומיים, ויתרחש בשנות ה-30).

כיצד הבינה המלאכותית מסייעת כיום?

כיום הבינה המלאכותית מגבירה ומשפרת יכולות אנושיות במגוון תעשיות – היא עוזרת באבחון מחלות, בגילוי הונאות, בשירות לקוחות ועוד. אך היא אינה מחליפה לגמרי את העובדים או מוחלת על משרות רבות.

מתי תגיע המהפכה האמיתית של הבינה המלאכותית?

על פי התחזיות, ההשפעות המשמעותיות והמהפכניות ביותר של הבינה המלאכותית יגיעו בעוד כעשור, בשנות ה-30, עם הגעת “גל האוטונומיה”. אז נראה מערכות בינה מלאכותית אוטונומיות לגמרי ויישומים מתקדמים כמו רפואה מדויקת ורובוטים אנושיים.

Tags:

השאר תגובה