
מוזיקאי אמריקאי מואשם בהונאת מיליוני דולרים
- ג'י.פי טובה
- ספטמבר 22, 2024
- בינה מלאכותית ועולם המשפט, חדשות בינה מלאכותית, מחוללי סאונד ומוסיקה
- AI
- 0תגובות
הונאת הסטרימינג המלאכותי: כשבינה מלאכותית משמשת לפשע
בסיפור דרמטי ששיקף את חדירת הבינה המלאכותית לתעשיית המוזיקה, מוזיקאי אמריקאי הואשם לאחרונה בניצול מפלצתי של פלטפורמות סטרימינג באמצעות טכנולוגיות בינה מלאכותית ובוטים – כל זאת כדי לדחוף את נתוני הסטרימינג שלו למעלה ולשאוב מיליוני דולרים בתמלוגים שלא כדין.
פרטי התרמית שזעזעה את תעשיית המוזיקה
מייקל סמית’, בן 52 מצפון קרוליינה, נאשם בהונאת חוזים, קשירת קשר להונאת חוזים והלבנת הון במסגרת תרמית סטרימינג ענקית. לדברי תובע פדרלי, זוהי הפעם הראשונה שבינה מלאכותית שימשה לאפשר תרמית בסדר גודל כזה, עם סמית’ מרוויח כספים רבים שהיו אמורים להגיע ליוצרים ובעלי זכויות יוצרים אמיתיים.
חשיפת הפשע באמצעות כתב אישום חשוב
כתב האישום חושף כי סמית’ הציף פלטפורמות סטרימינג עם מאות אלפי שירים שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית. כדי להתחמק מגילוי, בוטים אוטומטיים ריצו את הרצועות המזויפות – לעתים קרובות עד 10,000 בו-זמנית. בדרך זו, סמית’ הצליח לגרוף יותר מ-10 מיליון דולר בתמלוגים בלתי חוקיים במהלך מספר שנים בלבד.
FBI במרכז החקירה המורכבת
ה-FBI שיחק תפקיד מרכזי בחשיפת הפרשה הזו. כריסטי מ’ קרטיס, סגנית המפקח הפעיל של הסוכנות, הדגישה את ‘המחויבות העמוקה של הסוכנות לעקוב אחר מי שמנצל לרעה טכנולוגיה כדי לגנוב הכנסות מאנשים אחרים, תוך פגיעה במאמצים של אמנים אמיתיים.’
שיתוף פעולה עם סטארט-אפ בינה מלאכותית למוזיקה
לפי כתב האישום, סמית’ שיתף פעולה עם מנכ”ל חברת סטארט-אפ לבינה מלאכותית מוזיקלית החל משנת 2018. השותף הלא מזוהה סיפק לסמית’ אלפי רצועות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית מדי חודש. בתמורה, סמית’ אספק מטא-דאטה כמו כותרות שירים ושמות אמנים, והציע חלוקת הכנסות מסטרימינג.
ההתכתבויות שחושפות את הכוונה הפלילית
חילופי דוא”ל בין סמית’ למנכ”ל הלא מזוהה ממרץ 2019 ממחישים את התגבשות התוכנית. המנכ”ל כתב: ‘יש לזכור מה אנחנו עושים כאן מוזיקלית… זו לא “מוזיקה”, [אלא] “מוזיקה מיידית”‘. הדוא”ל הבהיר את הכוונה המניפולטיבית של הפרויקט – ניצול בינה מלאכותית ליצירת תוכן במאמץ מינימלי, כשהטכנולוגיה השתפרה והפכה את זיהוי הסטרימים המזויפים לקשה יותר עבור הפלטפורמות.
הרווחים העצומים מהונאה מתוחכמת
בדוא”ל נוסף מפברואר, סמית’ התגאה שהרצועות שלו שנוצרו על ידי בינה מלאכותית צברו למעלה מ-4 מיליארד סטרימים ו-12 מיליון דולר בתמלוגים מאז 2019 בלבד. אם יורשע, סמית’ צפוי לתקופות מאסר ממושכות בעקבות המעשים החמורים.
תרמיות סטרימינג ובינה מלאכותית – האיום החדש על תעשיית המוזיקה
מקרהו של מייקל סמית’ אינו יחיד במינו. קודם השנה, גבר אחר נידון ל-18 חודשי מאסר על תוכנית דומה של תמלוגי סטרימינג מזויפים. פלטפורמות ענק כמו Spotify, Apple Music ו-YouTube אוסרות על שימוש בבוטים וסטרימים מלאכותיים להגדלת תמלוגים – התנהגות הרסנית ובלתי חוקית שהן נלחמות להגביל באמצעות שינוי מדיניות ואכיפה. לדוגמה, Spotify עשויה לגבות קנסות מלייבלים ולאפשר תמלוגים על מוזיקה רק אם היא עומדת בקריטריונים מסוימים.
הצונאמי של מוזיקת בינה מלאכותית שמאיים על שורת ההכנסה
אך למרות המאבק, התפשטות המוזיקה המיוצרת על ידי בינה מלאכותית ממשיכה לזעזע את תעשיית המוזיקה. מוזיקאים וחברות תקליטים חוששים שנפחי התוכן העצומים שכלי בינה מלאכותית יכולים לייצר יאיימו על הכנסותיהם והכרה בעבודתם. אכן, לפי דיווחים, כלים אלה לעתים קרובות ‘שואבים’ תוכן שמוזיקאים אחרים יצרו ופרסמו באינטרנט, מעלים שאלות נוקשות בנוגע להפרת זכויות יוצרים.
מאבק התעשייה סביב שימוש בבינה מלאכותית למוזיקה
המתיחות הגיעה לשיאה בתחילת 2023 כאשר רצועה שחיקתה את קולותיהם של דרייק והוויקנד תוך שימוש בבינה מלאכותית הפכה לוויראלית, אילצה את פלטפורמות הסטרימינג להסירה. קודם לכן, מוזיקאים מפורסמים כמו ביליי איליש, אלוויס קוסטלו ואירוסמית’ חתמו על מכתב פתוח שקרא לתעשייה להתמודד עם השימוש ה’טורפני’ בבינה מלאכותית ליצירת תוכן מוזיקלי.
שאלות נפוצות על בינה מלאכותית ותעשיית המוזיקה
מהי מוזיקת בינה מלאכותית ומדוע היא מעוררת סערה?
מוזיקת בינה מלאכותית היא מוזיקה שנוצרת על ידי כלי בינה מלאכותית ממוחשבים, במקום על ידי אמנים אנושיים. זה יכול לכלול יצירת קווים מלודיים, לחנים, כתיבת מילים ועוד. התפשטות הטכנולוגיה הזו מעוררת חששות עמוקים בתעשיית המוזיקה – מחשש לפגיעה בהכנסות, בזכויות יוצרים ובהכרה של אמנים אמיתיים.
מדוע מקרה ההונאה של מייקל סמית’ הוא כה משמעותי?
המקרה של סמית’ חשוב משום שלפי הנטען זוהי הפעם הראשונה שבינה מלאכותית שימשה לאפשר תרמית סטרימינג ענקית בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. הפרשה ממחישה את הסיכונים והאתגרים המשמעותיים שבינה מלאכותית יכולה להציב בפני תעשיות יצירתיות.
איך פלטפורמות סטרימינג מגיבות לתופעת הסטרימים המזויפים?
פלטפורמות מובילות כמו Spotify ואפל מיוזיק אוסרות על שימוש בבוטים וסטרימים מלאכותיים להגדלת תמלוגים, ונוקטות צעדים לזיהוי והגבלת התופעה. לדוגמה, Spotify עשויה לגבות קנסות מלייבלים או להעניק תמלוגים על מוזיקה רק אם היא עומדת בסטנדרטים מסוימים.
כיצד ארגונים ואמנים מנסים להתמודד עם האתגרים שמציבה מוזיקת בינה מלאכותית?
ארגוני מוזיקאים וזכויות יוצרים קוראים לפעולות לוויסות ומיגור השימוש ‘הטורפני’ בבינה מלאכותית ליצירת תוכן מוזיקלי. האתגרים כוללים חששות מהפרת זכויות יוצרים, פגיעה בהכנסות ועוד. מכתבים גלויים של אמנים ודרישות למדיניות קניין רוחני חדשות נועדו להתמודד עם המגמה המתפשטת.