
תביעה גדולה חושפת את עולם תמונות ה-AI
- אלגו ריתם
- אוגוסט 10, 2024
- בינה מלאכותית ועולם המשפט, חדשות בינה מלאכותית, מחוללי תמונות
- Midjourney, Stability AI, Stable Diffusion
- 0תגובות
מאבק האמנים לשמור על זכויות יוצרים במציאות האינטרנטית
השופט הפדרלי בסן פרנסיסקו, ויליאם אוריק, הכריע לאחרונה בצעד משמעותי לטובת קבוצת אמנים שהגישו תביעה נגד חברות בינה מלאכותית מובילות. ההחלטה ההיסטורית מאפשרת לאמנים לחשוף פרטים פנימיים של החברות בשלב גילוי ראיות, במסגרת תביעתם בנושא הפרת זכויות יוצרים.
התביעה שעורררה סערה
בינואר 2023, קבוצה של אמנים ויזואליים מוערכים, כגון שרה אנדרסן, קלי מקרנן וקרלא אורטיז, הגישו תביעה נגד ענקיות הבינה המלאכותית Midjourney, Runway, Stability AI ו-DeviantArt. הם האשימו את החברות בהפרת זכויות היוצרים על עבודותיהם, שנעשה בהן שימוש לצורך אימון המודלים המשוכללים לייצור תמונות ווידאו באמצעות בינה מלאכותית – וזאת ללא קבלת רשות מהאמנים.
הצצה מאחורי הקלעים של חברות ה-AI
לאחר שהשופט אוריק דחה חלקים מסוימים מהתביעה, הוא אישר את המשך התביעה לשלב גילוי ראיות. במילים אחרות, עורכי הדין של האמנים יוכלו לחשוף מסמכים פנימיים של חברות הבינה המלאכותית, כולל פרטים על קבצי הנתונים שנעשה בהם שימוש לאימון המודלים, התהליכים הטכניים והפעילויות הפנימיות. השופט אוריק נימק את החלטתו בכך ש’התובעים טוענים שStable Diffusion נבנה במידה רבה על עבודות מוגנות בזכויות יוצרים, ושהאופן שבו המוצר פועל מזמין בהכרח העתקות או רכיבים מוגנים של אותן עבודות.’
תגובות נלהבות של האמנים
האמנים חגגו את ההחלטה כניצחון היסטורי בקרב על זכויותיהם. קלי מקרנן, אחת התובעות, הביעה התלהבות: ‘השופט מאפשר את תביעות זכויות היוצרים שלנו לעבור קדימה, ועכשיו נוכל לגלות את כל הדברים שהחברות האלה לא רוצות שנדע בשלב הגילוי. זוהי ניצחון ענקית בשבילנו.’ קרלא אורטיז, אמנית אחרת, הדגישה את ההשלכות הרחבות של ההחלטה על חברות נוספות המשתמשות במודלים דומים.
הרקע הטכנולוגי והמשפטי
Stable Diffusion, המודל המרכזי שעליו מתבססת התביעה, אומן כנטען על מאגר LAION-5B העצום, הכולל יותר מ-5 מיליארד תמונות שנאספו מהאינטרנט. למרות שהמאגר כלל רק קישורים ותיאורים טקסטואליים של התמונות, חברות הבינה המלאכותית נדרשו לשלוף ולשמור עותקים של התמונות עצמן על מנת לאמן את המודלים. יצירת עותקים של תמונות מוגנות בזכויות יוצרים ללא רשות היא ככל הנראה הליבה של התביעה.
שאלות נפוצות על התביעה
1. מהי טענת האמנים בתביעה?
האמנים טוענים שחברות הבינה המלאכותית הפרו את זכויות היוצרים שלהם על ידי שימוש בעבודותיהם לצורך אימון המודלים לייצור תמונות ווידאו, ללא קבלת רשות.
2. מה החליט השופט בנוגע להמשך התביעה?
השופט אישר את המשך התביעה לשלב גילוי ראיות, מה שיאפשר לעורכי הדין של האמנים לחשוף מסמכים פנימיים של חברות הבינה המלאכותית.
3. מדוע האמנים חוגגים את ההחלטה?
האמנים חגגו את ההחלטה כניצחון היסטורי, וציינו את החשיבות של חשיפת הפרטים הפנימיים של חברות ה-AI בשלב הגילוי.
4. מהו הרקע הטכני של המודל Stable Diffusion?
Stable Diffusion אומן כנטען על מאגר LAION-5B שכלל מיליארדי תמונות מהאינטרנט, אך חברות ה-AI נדרשו לשלוף ולשמור עותקים של התמונות עצמן כדי לאמן את המודלים.
5. מהן ההשלכות האפשריות של ההחלטה?
ההחלטה עלולה להשליך על חברות נוספות המשתמשות במודלים דומים לייצור תמונות AI, וחושפת את הצורך לקבלת רישיון ושימוש חוקי בנתוני האימון של המודלים.
תביעה זו מייצגת את המאבק המתמשך של אמנים להגן על זכויות היוצרים שלהם בעידן האינטרנט והבינה המלאכותית. החשיפה הצפויה של המידע הפנימי של חברות ה-AI תשפוך אור על השיטות שלהן, ותהווה נדבך משמעותי בהבנת הזכויות והאחריות בהקשר של יצירה באמצעות בינה מלאכותית.