
בינה מלאכותית בענן: אתגר הגישה של סין לטכנולוגיה אמריקאית
- בינה ארטיפישלי
- אוגוסט 31, 2024
- חדשות בינה מלאכותית
- AI, AWS, NVIDIA, אנתרופיק
- 0תגובות
בינה מלאכותית בענן: האתגר הסיני לגישה לטכנולוגיות AI מתקדמות של ארה”ב
בזירה הגלובלית התחרותית של בינה מלאכותית, סין נאלצת לנקוט צעדים יצירתיים כדי להשיג גישה לטכנולוגיות AI מתקדמות של ארצות הברית. דו”ח מפורט מרויטרס חשף כיצד הממשלה הסינית מנצלת את שירותי הענן של ענקיות כמו אמזון ומתחריה כדי לעקוף את המגבלות על גישה ישירה למעבדי AI מתקדמים ויכולות חדשניות.
הדרך העקלתון: גישה לטכנולוגיות AI מהדור הבא דרך שירותי ענן
במחקר נרחב, רויטרס תיעדה כיצד סין מצליחה להשיג גישה למעבדי AI המתקדמים של ארה”ב באמצעות ישויות מתווכות. יותר מ-50 מכרזים שפורסמו בשנה האחרונה הראו שלפחות 11 ארגונים סיניים ביקשו גישה לטכנולוגיות אמריקאיות מוגבלות או שירותי ענן. ארבעה מהם ציינו במפורש את Amazon Web Services (AWS) כספק שירות הענן המועדף, אף כי הגישה התבצעה באופן עקיף דרך מתווכים סינים ולא ישירות מ-AWS.
פרצת אבטחה או דרך חוקית?
למרות שהממשל האמריקאי הטיל מגבלות על יצוא מעבדי AI מתקדמים לסין, מתן גישה למעבדים כאלה או למודלי בינה מלאכותית מתקדמים באמצעות שירותי ענן אינו מהווה הפרה של התקנות הנוכחיות. פרצה זו עוררה חששות בקרב קובעי המדיניות וחברי הקונגרס האמריקאי. מייקל מקקול, יו”ר ועדת החוץ של בית הנבחרים האמריקאי, הגיב בפני רויטרס: ‘פרצה זו מטרידה אותי במשך שנים, ואנו מפגרים בטיפול בה במידה רבה מדי.’
דוגמאות לגישה לטכנולוגיות AI מתקדמות באמצעות שירותי ענן
הדו”ח מציין דוגמאות ספציפיות לאופן שבו ארגונים סינים משיגים גישה לכלי AI מתקדמים דרך שירותי ענן:
– אוניברסיטת שנז’ן השקיעה כ-22,000 ליש”ט בחשבון AWS כדי לגשת לשרתי ענן המופעלים על ידי מעבדי Nvidia A100 ו-H100 עבור פרויקט בלתי מזוהה, באמצעות חברת תיווך.
– מכון המחקר Zhejiang Lab, המפתח את מודל השפה הגדול שלו GeoGPT, ציין במכרז שהוא מתכוון להשקיע כ-18,000 ליש”ט ברכישת שירותי ענן מ-AWS, מכיוון שיכולות ענן מקומיות של עלי בבא לא יספיקו לדרישות המודל המתקדם שלו.
ארה”ב מגבירה את הרגולציה
בתגובה לחששות אלו, משרד הסחר האמריקאי מחמיר את הכללים. דוברת הממשלה אמרה לרויטרס כי הם ‘מבקשים משאבים נוספים כדי לחזק את הבקרות הקיימות שלנו המונעות מחברות סיניות לגשת למעבדי AI מתקדמים דרך גישה מרחוק לשירותי ענן.’
במקביל, משרד הסחר הציע כלל חדש שיחייב ספקי ענן אמריקאים לאמת את זהות המשתמשים של מודלי AI גדולים, וכן לדווח לרשויות על שימוש בשירותי ענן אמריקאים לאימון מודלים גדולים המסוגלים לפעילות סייבר גרועה.
מעבר לגבולות אמזון: גישה למיקרוסופט ולמודלים מתקדמים של אנתרופיק
המחקר גילה גם שחברות סיניות מנסות להשיג גישה לשירותי הענן של מיקרוסופט. לדוגמה, אוניברסיטת סצ’ואן ציינה בהגשת מכרז כי היא מפתחת פלטפורמת AI גנרטיבית, ותרכוש 40 מיליון אסימונים של Microsoft Azure OpenAI כדי לסייע בהשלמת הפרויקט.
דו”ח רויטרס העיד גם שאמזון סיפקה לעסקים סיניים גישה למעבדי AI מודרניים, כגון מודל השפה החזק Claude של Anthropic – טכנולוגיה שלא הייתה זמינה להם בדרך אחרת. ראיות לכך נמצאו בפרסומים, מכרזים וחומרי שיווק שנסקרו.
צ’ו רויסונג, נשיא AWS Greater China, אמר בוועידה בנושא AI גנרטיבית בשנגחאי במאי: ‘Bedrock מספק בחירה של מודלי שפה גדולים מובילים, כולל מודלים בקוד סגור פופולריים כמו Claude 3 של Anthropic.’
האתגר של ויסות הגישה לטכנולוגיות AI
הדו”ח ממחיש את הקושי בוויסות הגישה למשאבי מחשוב מתקדמים במערכת טכנולוגית גלובלית משולבת. הוא ממקד את תשומת הלב ביחסים המורכבים בין חוקי היצוא האמריקאים, ספקי שירותי ענן, וחברות סיניות החותרות לשפר את יכולות הבינה המלאכותית שלהן.
בעוד הממשל האמריקאי עובד על סגירת הפרצה הזו, התרחיש זה מעלה חששות לגבי יעילותן של בקרות היצוא הנוכחיות והצורך האפשרי בחקיקה מקיפה יותר, שתכסה גם גישה מבוססת ענן לטכנולוגיות אסורות.
שאלות ותשובות
כיצד ארגונים סינים מצליחים לגשת למעבדי AI מתקדמים של ארה”ב?
ארגונים סינים מנצלים שירותי ענן של אמזון, מיקרוסופט ומתחרותיהן כדי לקבל גישה עקיפה למעבדי AI מתקדמים ולמודלים של חברות אמריקאיות שאין להם גישה ישירה אליהם בשל מגבלות יצוא.
האם הגישה לטכנולוגיות AI מתקדמות דרך הענן אסורה על פי החוק האמריקאי?
לא, אף על פי שארה”ב מגבילה את יצוא מעבדי AI לסין, מתן גישה לטכנולוגיות אלה דרך שירותי ענן אינו מהווה הפרה של התקנות הנוכחיות. זוהי פרצה שעוררה חששות בקרב מקבלי ההחלטות האמריקאים.
כיצד ארה”ב מתכוונת להתמודד עם הפרצה הזו?
משרד הסחר האמריקאי מבקש לחזק את הבקרות הקיימות, ולהציע כלל חדש שיחייב ספקי ענן לאמת את זהות המשתמשים של מודלי AI גדולים ולדווח על שימוש במערכות ענן לפעילות סייבר זדונית.
מה המשמעות של הממצאים האלה?
הממצאים צפויים להזין דיונים נמשכים על העברת טכנולוגיה, ביטחון לאומי והמרוץ הגלובלי לבינה מלאכותית. הם עשויים להוביל לדיונים על איזון בין שיתוף פעולה טכנולוגי לחששות ביטחוניים לאומיים.
איזו חברות אמריקאיות מעורבות בסוגיה זו?
הדו”ח התייחס במפורש לאמזון ולמיקרוסופט, אך גם ספקיות ענן אחרות ויצרניות מערכות AI כמו אנתרופיק צוינו כמי שמספקות גישה עקיפה לסין אל מוצריהן המתקדמים.