
בינה מלאכותית וזכויות יוצרים במוזיקה
- ג'י.פי טובה
- אוגוסט 7, 2024
- בינה מלאכותית ועולם המשפט, חדשות בינה מלאכותית
- AI
- 0תגובות
בינה מלאכותית וזכויות יוצרים במוזיקה: עידן חדש של יצירה או סכנה צפויה?
עם התקדמות הטכנולוגיה של בינה מלאכותית, עולם המוזיקה נחשף לאפשרויות חדשות ומסקרנות של יצירה, אך גם לאתגרים משפטיים וחששות לגבי השפעתה על זכויות היוצרים. צמיחתן של מערכות בינה מלאכותית המסוגלות ליצור שירים מקוריים הציתה דיונים סוערים בנוגע למושגים של יצירתיות, קניין רוחני והתפתחות תעשיית המוזיקה. בעוד שהטכנולוגיה הזו מבטיחה הזדמנויות חדשניות, היא גם מעלה שאלות מפחידות על עתיד היצירה המוזיקלית האנושית.
חזית החדשה של בינה מלאכותית: מחקה את הגדולים
כדי להמחיש את הפוטנציאל והסכנות של המגמה החדשה הזו, נפנה לדוגמה מרתקת של טיפט מרית, זמרת הקאנטרי המצליחה. ‘נוסעת לבד’, אחד מלהיטיה הבולטים בספוטיפיי, הוא בלדה נוגעת ללב המתארת כמיהה לדרך הפתוחה ולחופש של נסיעה עצמאית. כאשר אתר הבינה המלאכותית למוזיקה, Udio, נדרש ליצור ‘שיר אמריקנה בסגנונה של טיפט מרית’, התוצאה הייתה ‘אדמות קדושות’ – יצירה המשלבת בין מוטיבים דוגמת ‘נהיגה בדרכים עקלקלות’ ו’צפייה בשדות ושמיים משתנים’. באופן מפתיע, מה שנועד להיות ייחודי לזמרת הפך לשכפול מדויק למדי של סגנונה.
קול זעקה משותף: אמנים מבטאים חשש
חששותיה של מרית מהדהדים בקרב רבים בתעשיית המוזיקה. באפריל, היא הצטרפה לקבוצת אמנים מוערכים כמו ביילי אייליש, ניקי מינאז’ וסטיבי וונדר, שחתמו על מכתב פתוח מתריע. במסמך זה, הם הזהירו כי מוזיקה הנוצרת על ידי בינה מלאכותית שהודרכה באמצעות הקלטותיהם עלולה ‘לסכל יצירתיות’ ולדחוק את האמנים האנושיים הצידה.
התעשייה יוצאת לקרב המשפטי
הסוגיה אינה מוגבלת רק לזמרים בודדים, אלא משפיעה גם על ענקיות התקליטים. לאחרונה, סוני מיוזיק, יונiversal מיוזיק גרופ וורנר מיוזיק הגישו תביעות נגד Udio ונגד Suno, חברת בינה מלאכותית למוזיקה. הן היו הראשונות בתעשייה שהצטרפו לקרב המשפטי הסוער על שירים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית – מערכה שעתידה להתנהל גם בבתי המשפט.
מיטש גלייזר, מנכ”ל איגוד תעשיית ההקלטות האמריקני (RIAA), הדגיש את חשיבות המצב והתייחס לתביעות כתגובה לניסיון ‘לכרות תקליטורים שלמים של הקלטות כדי להציף את השוק בחיקויים זולים ולדלל את ההאזנות וההכנסות של אמנים ואנשי לחן אמיתיים’. עם זאת, הוא גם ציין את ‘ההבטחה הגדולה’ שבבינה המלאכותית – ‘אבל רק אם היא תיבנה על בסיס מורשה ואחראי’.
חברות הבינה המלאכותית יוצאות להגנה
בתגובותיהן הראשוניות לבית המשפט, Suno ו-Udio הגנו על הטכנולוגיה שלהן. החברות הפנו את תשומת הלב לחששות קודמים של התעשייה מפני סינטיסייזרים, מכונות תופים וחידושים טכנולוגיים אחרים שנתפסו כאיום על קיומם של אנשי המוזיקה. שתי החברות דחו את התביעות, טענו לחפותן והסבירו כי האפליקציות שהן מספקות אינן יכולות לשכפל במדויק את האמנים המובילים, ולכן התביעות הן ניסיון לפגוע בשחקנים קטנים יותר בשוק.
סבך משפטי וסוגיות חדשות
המקרים האלה מעלים שאלות חדשות ומורכבות בפני בתי המשפט, כמו האם בינה מלאכותית רשאית להשתמש בחומר מוגן בזכויות יוצרים כדי ליצור משהו מקורי, והאם החוק צריך לתת פטור במקרים כאלה. הסוגיה מסתבכת עוד יותר במוזיקה, שכן הטקסט, המלודיה, ההרמוניה והקצב של החומר המיוצר עשויים להיות משולבים, מה שהופך את קביעת פלגיאט לאתגר גדול במיוחד.
כפי שהסביר המוזיקולוג בריאן מקברארטי, מומחה להליכים משפטיים בנושא זכויות יוצרים, ‘למוזיקה יש יותר גורמים מלבד זרם המילים. יש לה גובה צלילים, יש לה קצב, ויש לה הקשר הרמוני. זו תערובת עשירה יותר של אלמנטים שונים שהופכת אותה לפחות ישירה’.
פולמוס ‘השימוש ההוגן’
אחד הרכיבים המרכזיים של שתי התביעות הללו צפוי להיות המושג ‘שימוש הוגן’ בחוק זכויות היוצרים. ההסדר הזה מתיר שימושים מסוימים לא מורשים ביצירות מוגנות על בסיס תנאים שונים, ובהם שאלת השינוי שחל ביצירה המקורית. חברות הבינה המלאכותית טוענות כי השימוש שלהן בהקלטות מוזיקליות קיימות הוא ‘שימוש הוגן מובהק’. עם זאת, מומחים משפטיים מעריכים כי יהיה קשה יותר למייצרי מוזיקה בבינה מלאכותית להוכיח ‘שימוש הוגן’ מאשר למייצרי טקסט.
עתיד המוזיקה בצומת דרכים
אם מקרים מעין אלה יגיעו לסיומם בבתי המשפט, הם צפויים לקבוע תקדימים רלוונטיים לעתיד של בינה מלאכותית בתעשיות היצירתיות. בהתאם לתוצאות, יתכן שהם ישפיעו באופן נרחב על יוצרי אמנות, חברות טכנולוגיה וצרכנים כאחד. מנקודת מבטה של טיפט מרית, הפעילה הוותיקה למען זמרים בסוגיות משפטיות, החששות נראים מוצדקים: ‘לצרוך כמויות עצומות של עמל יצירתי כדי לחקות אותו איננו יצירתי. זו גניבה כדי להיות תחרות ולהחליף אותנו’.
תעשיית המוזיקה נמצאת כעת בנקודת מפנה חשובה, נוכח הוויכוחים והסכסוכים המשפטיים הנוכחיים. השאלה המרכזית היא כיצד ניתן יהיה לפתור את הבעיות הקיימות ולאפשר את פיתוח הטכנולוגיה ליצירת מוזיקה על ידי בינה מלאכותית תוך שמירה על זכויות היוצרים של אמנים אנושיים.
שאלות נפוצות
מהי הסוגיה המרכזית עם בינה מלאכותית יוצרת מוזיקה?
הבעיה המרכזית היא שבינה מלאכותית עלולה לנצל חומר מוגן בזכויות יוצרים כדי ליצור מוזיקה חדשה, דבר שעלול להיחשב כהפרת זכויות יוצרים ולפגוע באמנים האנושיים המקוריים.
איזה סוג של תביעות הוגשו לאחרונה בנושא זה?
חברות התקליטים Sony Music, Universal Music Group ו-Warner Music הגישו לאחרונה תביעות נגד חברות הבינה המלאכותית למוזיקה Udio ו-Suno בשל שימוש לא חוקי לכאורה בחומר מוגן בזכויות יוצרים.
מה הם הטיעונים המשפטיים המרכזיים בסוגיה זו?
טיעון מרכזי הוא ‘שימוש הוגן’ בחוק זכויות יוצרים – האם בינה מלאכותית רשאית להשתמש בחומר מוגן כדי ליצור משהו מקורי, או שזה נחשב להפרת זכויות יוצרים.
מדוע הנושא מסובך כל כך במוזיקה?
הסוגיה מורכבת במיוחד במוזיקה כי יש מרכיבים רבים כמו מילים, מלודיה, הרמוניה וקצב שמקשים להגדיר מה מהווה פלגיאט.
מה עמדתם של חברות הבינה המלאכותית?
חברות כמו Udio ו-Suno טוענות שהן עושות שימוש הוגן בחומר המוגן, ושהתביעות הן דרך לתקוף שחקנים קטנים בשוק שאינם יכולים לחקות אמנים גדולים במדויק.