הסכם בינה מלאכותית

קונבנציה חדשה לוויסות הבינה המלאכותית בזירה הגלובלית

הסכם היסטורי לקידום וויסות בינה מלאכותית בזירה הגלובלית

בצעד משמעותי לקידום הרגולציה של בינה מלאכותית, מדינות מובילות ברחבי העולם חתמו על אמנת המסגרת של מועצת אירופה לבינה מלאכותית. האמנה, שנחתמה באופן חגיגי ביום חמישי בוילנה, ליטא, מהווה את הניסיון הראשון ליצירת מסגרת גלובלית אחידה ומחייבת מבחינה משפטית לוויסות טכנולוגיית הבינה המלאכותית המתפתחת.

החתומות הראשונות על האמנה

ארצות הברית, האיחוד האירופי, בריטניה וישראל היו בין המדינות הראשונות שהצטרפו לאמנה ההיסטורית. לצידן חתמו גם מדינות קטנות יותר כמו אנדורה, גאורגיה, איסלנד, נורווגיה, רפובליקת מולדובה וסן מרינו, כאשר צפוי שמדינות נוספות יצטרפו להסכם בשבועות ובחודשים הקרובים.

מאמצים הולכים וגוברים לוויסות הבינה המלאכותית

אמנת מועצת אירופה היא רק אחת מיוזמות רבות שצצו לאחרונה במטרה לווסת את התפתחות הבינה המלאכותית. בחודשים האחרונים חווינו התקדמות ניכרת בתחום זה, החל מחקיקת “חוק הבינה המלאכותית” של האיחוד האירופי, דרך הסכם מדינות ה-G7 באוקטובר 2023, וכלה בהצהרת בלצ’לי שנחתמה על ידי 28 מדינות בנובמבר. אף חברות טכנולוגיה גלובליות כמו אמזון, גוגל ומיקרוסופט הצטרפו למגמה וחתמו על מסגרת בטיחות וולונטרית חדשה בחודש מאי.

הדאגה ההולכת וגוברת מפני סיכוני הבינה המלאכותית

ריבוי היוזמות לוויסות הבינה המלאכותית משקף את החשש ההולך וגובר מפני הסיכונים הפוטנציאליים שטומנת בחובה טכנולוגיה זו. עד כה, רבים הטילו ספק באפקטיביות של התחייבויות וולונטריות בלבד, שאינן מהוות מעבר לרטוריקה ריקה מתוכן ואינן מחייבות מבחינה משפטית.

אמנה משפטית מחייבת להבטחת זכויות האדם

בניגוד ליוזמות קודמות, אמנת מועצת אירופה נועדה להתמודד עם חוסר האפקטיביות על ידי יצירת אמנה משפטית מחייבת. האמנה דורשת מהמדינות החתומות לנקוט באמצעים מגנים מפני איומים הנובעים מהבינה המלאכותית על זכויות האדם, הדמוקרטיה ושלטון החוק. כך, היא מחייבת אחריות על תוצאות פוגעניות של הטכנולוגיה ומבטיחה כי הבינה המלאכותית תכבד את זכויות הפרטיות של המשתמשים.

כפי שהדגישה וורה ז’ורובה, סגנית נשיאת הנציבות האירופית לערכים ושקיפות, ‘מסגרת זו צריכה לבסס אמון שחידושי הבינה המלאכותית יכבדו את הערכים שלנו.’

כיסוי הוליסטי של שימושי בינה מלאכותית

האמנה חלה על שימושים בבינה מלאכותית גם במגזר הציבורי וגם במגזר הפרטי, מתוך ראייה הוליסטית של הסיכונים הפוטנציאליים. על פי האמנה, ארגונים יידרשו להעריך את ההשפעה של מערכות הבינה המלאכותית שלהם על זכויות ועקרונות דמוקרטיים, ולפרסם בשקיפות את ממצאיהם. כמו כן, נקבע כי משתמשים יוכלו לזהות בבירור מתי הם מתקשרים עם בינה מלאכותית ולא עם בני אדם, ויוכלו לערער על החלטות שהתקבלו באמצעות בינה מלאכותית.

אכיפה ופיקוח לקידום ציות לאמנה

למרות שהאמנה מתוארת כ”מחייבת מבחינה משפטית”, נראה כי היא חסרה סנקציות ספציפיות כמו קנסות, ומסתמכת בעיקר על פיקוח לצורך אכיפת ההוראות. עם זאת, חשוב לציין כי כבר היו מקרים של אכיפה כנגד חברות בינה מלאכותית שפעלו בניגוד לכללים, כולל הקנס בסך 33 מיליון דולר שהוטל השבוע על חברת Clearview AI על ידי רשות הולנדית בגין איסוף לא חוקי של תמונות פנים למאגר התמונות שלה.

צעד נוסף לקראת תקן גלובלי לוויסות הבינה המלאכותית

ההיבט הגלובלי של האמנה הוא אחד המרכיבים המרכזיים שלה. מרייה פז’צ’ינוביץ’ בוריץ’, מזכ”לית מועצת אירופה, הביעה תקווה ל’חתימות רבות ואשרורים מהירים’ של האמנה על ידי מדינות נוספות. האמנה תיכנס לתוקף לאחר שתאושרר על ידי חמש מדינות חתומות, שלוש מהן חברות במועצת אירופה. לאחר מכן, היא תיפתח לצירוף של מדינות נוספות מרחבי העולם, ובכך תיווצר לראשונה מסגרת גלובלית אחידה לוויסות הבינה המלאכותית.

שאלות נפוצות

מהן המדינות החתומות הראשונות על אמנת מועצת אירופה לבינה מלאכותית?

ארצות הברית, האיחוד האירופי, בריטניה, ישראל, אנדורה, גאורגיה, איסלנד, נורווגיה, רפובליקת מולדובה וסן מרינו היו המדינות הראשונות שחתמו על האמנה ההיסטורית.

מהי מטרת האמנה?

מטרת האמנה היא ליצור מסגרת גלובלית אחידה ומחייבת מבחינה משפטית לוויסות הבינה המלאכותית, על מנת להבטיח שפיתוח הטכנולוגיה יכבד את זכויות האדם, הדמוקרטיה ושלטון החוק.

מהן דרישות האמנה?

האמנה דורשת מהמדינות החתומות לנקוט באמצעים מגנים מפני איומים הנובעים מהבינה המלאכותית על זכויות האדם, הדמוקרטיה ושלטון החוק. היא גם מחייבת אחריות על תוצאות פוגעניות של הטכנולוגיה ומבטיחה הגנה על פרטיות המשתמשים.

כיצד תאכף האמנה?

האמנה מתוארת כמחייבת מבחינה משפטית, אך נראה שהיא חסרה סנקציות ספציפיות כמו קנסות. היא מסתמכת בעיקר על פיקוח לצורך אכיפת ההוראות, כפי שניתן לראות מהקנס שהוטל לאחרונה על Clearview AI.

מה מייחד את האמנה מיוזמות וויסות קודמות?

בניגוד ליוזמות וולונטריות קודמות, האמנה היא הסכם משפטי מחייב. כמו כן, היא מציעה מסגרת גלובלית אחידה לוויסות הבינה המלאכותית, ולא רק מוגבלת לאיחוד האירופי או למדינות ספציפיות אחרות.

Tags:

השאר תגובה