בינה מלאכותית לנוער

מהפכת הבינה המלאכותית בקרב בני הנוער

הבינה המלאכותית מבעירה את דמיונם של בני הנוער

עידן חדש בא לעולם והוא מאיר בזוהר התעוררות היצירתיות בקרב דור הנוער. כלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית הפכו לחלק בלתי נפרד מחייהם של תלמידים ברחבי ארצות הברית ומעבר, מאפשרים להם לפרוץ גבולות חדשים של חשיבה ויצירה. מחקר עדכני חושף את היקף השפעתם המרהיבה של טכנולוגיות אלה על תהליכי הלמידה וההבעה העצמית של בני הנוער.

גל חדש של יצירתיות דיגיטלית

ממצאי הסקר של Common Sense Media מגלים כי 70% מבני הנוער בארצות הברית הטביעו את חותמם על עולם הבינה המלאכותית הגנרטיבית. יותר ממחצית מהם השתמשו בממירי טקסט, צ’אטבוטים כמו ChatGPT וGemini, ומנועי חיפוש עם תוצאות ממוחשבות. כשליש מהמשתתפים הפעילו את יכולותיהם היצירתיות באמצעות מחוללי תמונות כגון DALL-E, ו-22% יצרו סרטונים באמצעות מחוללי וידאו.

קצב האימוץ המהיר של הטכנולוגיה החדשנית הזו מעיד על תופעה גלובלית. בדומה לעמיתיהם בבריטניה, שם ארבעה מתוך חמישה בני נוער נכנסו לעולם הבינה המלאכותית, גם בני הנוער האמריקאים חיבקו את הכלים הגנרטיביים במהירות רבה. דוח קודם של Common Sense Media מיוני 2023 הראה שרק כמחצית מהמשיבים השתמשו בבינה מלאכותית באותה עת, מה שמדגיש את קצב האצה משמעותי זה.

מעבר למטלות הבית: שימושים מרתקים של בינה מלאכותית

בעוד שהסיבה הנפוצה ביותר לשימוש בבינה המלאכותית הייתה עזרה בשיעורי בית, בעיקר ‘חשיבה על רעיונות’, בני הנוער מצאו דרכים יצירתיות נוספות להפעיל את הכלים המרתקים הללו. שעמום היה גורם משיכה נוסף, כמו גם תרגום תוכן משפה לשפה. מעניין לציין כי אחד מכל חמישה בני נוער השתמש בבינה המלאכותית הגנרטיבית כדי ליצור תוכן קומי לשיתוף עם חבריהם.

אתגרים והשפעות בעולם החינוך

כללי המשחק עדיין לא ברורים

תוצאות הסקר ממחישות את האתגר והבלבול שמוסדות חינוך חווים בנוגע לשילוב הבינה המלאכותית. 60% מבני הנוער דיווחו שבתי הספר שלהם או שלא היו בהם כללים לגבי שימוש בבינה מלאכותית, או שהם לא היו מודעים לקיומם של כללים כאלה. חוסר התקן הברור מותיר את המורים במצב של חוסר וודאות לגבי האם עליהם לאמץ או לפסול את השימוש בכלים אלה. כמעט אותו מספר של בני נוער דיווח שהשתמש בבינה מלאכותית ללא אישור המורה שלהם כמו אלה שדיווחו שעשו זאת בברכתם. יותר מ-80% מההורים אמרו שבית הספר של ילדיהם ‘לא תיקשר’ כלל לגבי בינה מלאכותית גנרטיבית.

חשיבות השיח עם המורים

כאשר מורים כן שוחחו עם תלמידיהם על שימוש בבינה מלאכותית, זה נטה לעצב את האופן שבו הילדים ראו את הטכנולוגיה. ‘בני נוער באמת שומעים ולומדים’, אומרת אמנדה לנהארט, ראש המחקר בCommon Sense. התלמידים שקיבלו הנחיות מהמורים שלהם היו נוטים יותר להבין כיצד הטכנולוגיה עובדת, ויותר נוטים לבדוק אם היא מייצרת משפטים עובדתיים ומדויקים. ‘זה משנה הרבה את התפיסה שלהם’.

תפיסות הורים וחששות

חוסר מודעות הורים לשימוש ילדיהם בבינה מלאכותית

ממצא בולט בסקר היה חוסר המודעות של הורים רבים לכך שילדיהם משתמשים בבינה מלאכותית גנרטיבית. רק 37% מההורים של ילדים שעשו שימוש בכלים אלה היו מודעים לכך. קרוב לרבע מההורים שילדיהם השתמשו בבינה מלאכותית שגו בהנחה שהם לא עשו זאת. רוב ההורים לא דנו בנושא בינה מלאכותית עם ילדיהם.

חששות מפגיעה בכישורי כתיבה וחשיבה ביקורתית

קרוב למחצית מההורים שנסקרו חששו שהגעתם של כלי בינה מלאכותית גנרטיביים עלולה לפגוע בכישורי הכתיבה והחשיבה הביקורתית של ילדיהם. עם זאת, לא הייתה זו רק פסימיות גרידא; ההורים היו חצויים לגבי איך הכלים האלה ישפיעו על כישורי מחקר, ויותר מרבע מהם דיווחו שהם צופים שכלי בינה מלאכותית יעזרו לילדיהם ליצור רעיונות חדשים ומקוריים.

פערים בתפיסה על פי קבוצות אוכלוסייה

סכנת אפליה באמצעות תוכנות לזיהוי בינה מלאכותית

ממצא משמעותי נוסף הוא שמורים נוטים להאשים תלמידים שחורים בשימוש בבינה מלאכותית גנרטיבית בשיעורי הבית שלהם כאשר הם לא עשו כן, בשיעור כפול מתלמידים לבנים ולטינים. במקרים אלה, המורים השתמשו לעתים קרובות בתוכנות לזיהוי בינה מלאכותית כדי לסמן עבודות חשודות. ‘זה מרמז שתוכנות לגילוי בינה מלאכותית, כמו גם השימוש של מורים בהן, עלולות להחריף פערי משמעת קיימים בקרב קבוצות ממוצא היסטורית מוחלשות, כולל תלמידים שחורים’, נכתב בדוח.

גישה חיובית יותר בקרב קבוצות מיעוט

למרות זאת, הן בני נוער שחורים והן הוריהם מדווחים על תחושות אופטימיות יותר לגבי איך בינה מלאכותית משמשת בחינוך, בהשוואה לעמיתיהם הלבנים והלטינים. יתרה מזאת, המחקר מצביע על כך שבני נוער שחורים, וכן בני נוער לטינים, הם משתמשים נלהבים ונסיונים יותר בכלים אלה מאשר עמיתיהם הלבנים, בדיווח על שיעורי אימוץ גבוהים באופן משמעותי למגוון רחב של פעילויות – החל מיצירת תוכן קומי לשיתוף עם חברים ועד שימוש בבינה מלאכותית כ’חברה’. (יותר מרבע מבני הנוער השחורים אמרו שהם משתמשים בבינה מלאכותית כדי ‘להחזיק להם חברה’, לעומת 11% בלבד מבני הנוער הלבנים).

תחושות מעורבות והצורך ללמוד בינה מלאכותית

בסיכומו של דבר, בני הנוער מדווחים על תחושות מעורבות כלפי בינה מלאכותית, אך מחקר זה מצביע על נקודת הסכמה ברורה אחת: רוב בני הנוער משוכנעים שהבנת השימוש בטכנולוגיה זו היא הכרח. יותר ממחצית מהתלמידים אמרו שהם חושבים שילדים מגן הילדים ועד בית הספר היסודי צריכים להיות מחויבים ללמוד להשתמש בכלי בינה מלאכותית גנרטיביים החל משלבים מוקדמים.

‘אני רואה את הקושי של מנהלים ומורים שלא יודעים מה לעשות, אבל אנחנו יכולים לראות בנתונים שזה קריטי להתחיל לדון בזה’, אומרת לנהארט. ‘אי אפשר להדחיק את הנושא ולקוות שהוא ייעלם מאליו’.

השאר תגובה