הבינה המלאכותית בבריטניה

התפתחות הבינה המלאכותית בבריטניה – מבט כולל

הזנק מטאורי של ענף הבינה המלאכותית בבריטניה

מחקר חדש שנערך על ידי משרד הממשלתי לחדשנות ומדע בשיתוף עם גופים מובילים, חושף את הצמיחה המפתיעה של ענף הבינה המלאכותית בבריטניה ואת הפוטנציאל העצום הטמון בו להוביל את המשק הבריטי קדימה.

ריבוי חברות ותעסוקה איכותית

הנתונים המרשימים שעולים מהסקר מראים שכיום פועלות בבריטניה יותר מ-3,170 חברות בתחום הבינה המלאכותית, המעסיקות למעלה מ-50,000 איש במשרות ייעודיות לתחום. החברות הללו הפיקו הכנסות של 10.6 מיליארד ליש”ט מפעילויות הקשורות לבינה מלאכותית, תרומה משמעותית לערך המוסף הגולמי של המשק הבריטי.

מארק בוסט, מנכ”ל Civo, מברך את הצעדים שנוקטת הממשלה לקדם את הענף: ‘לאחר שנים ארוכות בהן השוק נשלט על ידי ענקיות אמריקאיות, זה מבשר טובות לראות את הממשלה פועלת כדי להעניק במה ראויה לחברות הבינה המלאכותית המקומיות.’

מוקדים גיאוגרפיים מרכזיים

הסקר מצביע על כך שפעילות הבינה המלאכותית מפוזרת בכל רחבי הממלכה המאוחדת, עם ריכוזים ברורים בלונדון, דרום-מזרח אנגליה וסקוטלנד. פריסה זו מרמזת על הטמעה רחבה של הטכנולוגיה בענפים ואזורים שונים, מגוון יישומים אפשריים.

מעגל השקעות ענק

אחד הגורמים המרכזיים שהזינו את הצמיחה בענף היא זרימת ההשקעות הנרחבת. החל משנת 2016, גויסו 18.8 מיליארד ליש”ט מהשקעות פרטיות בחברות הבינה המלאכותית הבריטיות, כאשר ההשקעות התפזרו על פני 52 ענפי תעשייה שונים – עלייה חדה בהשוואה ל-35 ענפים בלבד בשנת 2016.

גם הממשלה נרתמה למאמץ באמצעות השקעות משמעותיות. בשנת 2022 הוצגה תוכנית לאומית להטמעת הבינה המלאכותית, שכללה הקצאת יותר מ-1.3 מיליארד ליש”ט חדשים בנוסף ל-2.8 מיליארד שכבר הושקעו. עם זאת, בוסט מזהיר כי ‘ענקיות כמו AWS מנסות לנעול את החברות הצעירות לתוך הצומת הטכנולוגי שלהן באמצעות הטבות כמו זיכויים של חצי מיליון ליש”ט לשירותי ענן. זה עלול לבלום תחרות וחדשנות בסקטור הבריטי.’

נקודות צוואר להתגברות

על אף ההתקדמות המרשימה, קיימים אתגרים משמעותיים להמשך הצמיחה. ראשית, תשתית הטכנולוגיה הדיגיטלית של בריטניה פחות מתקדמת מאשר במדינות רבות אחרות, כולל מחסור בשבבי GPU עוצמתיים וריכוזיות רבה מדי בשירותי ענן. בנוסף, קיים חוסר מודעות בקרב רבים מהעסקים הקטנים והבינוניים לטכנולוגיות דיגיטליות חדשניות.

האתגר המרכזי הוא מחסור בכוח אדם מיומן. כמעט מחצית מהעסקים מתקשים לגייס עובדים עם כישורים דיגיטליים טובים, והדרישה למיומנויות ספציפיות לבינה מלאכותית כמו ‘הנדסת תבניות’ רק הולכת וגוברת. כדי להתמודד עם כך, הממשלה מיישמת יוזמות רבות:

השקעות פרטיות וממשלתיות בתשתיות

מיקרוסופט הודיעה על השקעה של 2.5 מיליארד ליש”ט בפיתוח כישורים, אבטחה ותשתיות ענן עצמאיות. במקביל, הממשלה משקיעה 1.5 מיליארד ליש”ט בחישוב על-על ומתכננת לבנות שלושה מחשבים חזקים במיוחד, כדי לשפר את התשתית הלאומית ולאפשר לבריטניה להישאר תחרותית.

שילוב בסקטור הציבורי

שירותי הממשלה הדיגיטליים ורשויות כמו רשות המיסים החלו לאמץ פתרונות בינה מלאכותית לייעול התהליכים הפנימיים. כך למשל, אלגוריתמי חיזוי מסייעים בזיהוי דפוסי התנהלות של קרנות פנסיה, בעוד שייעול הופנה למוקדי השירות לאזרחים. צעדים אלו ממחישים את הפוטנציאל לשילוב פתרונות בינה מלאכותית מתקדמים בשירותי הציבור.

פריצת דרך לצמיחה עתידית

האופק עבור ענף הבינה המלאכותית בבריטניה נראה מבטיח ביותר מבחינה כלכלית, אך גם מציב אתגרים. התחזיות מעריכות כי היישום המלא של הטכנולוגיה עשוי להגדיל את התמ”ג המקומי בכ-550 מיליארד ליש”ט עד 2035, אך עיכוב ביישום עלול לגרום להפסד של 150 מיליארד ליש”ט בתקופה זו. על כן, איזון נכון בין קידום החדשנות לבין רגולציה מושכלת יהיה קריטי להצלחת הענף.

‘עסקים רבים חוששים מהאופן שבו הנתונים שלהם נאספים ומטופלים על ידי מערכות כמו ChatGPT,’ אומר בוסט, ‘הממשלה יכולה לנצל הזדמנות זו ולאפשר לחברות הבינה המלאכותית הבריטיות להציע חלופות מהימנות יותר מבחינת פרטיות וריבונות על הנתונים.’ לדבריו, תוכנית הפעולה הבאה לקידום הבינה המלאכותית תהיה ‘הזדמנות נוספת לזהות דרכים בהן טכנולוגיה זו יכולה להניע צמיחה כלכלית ולחזק את מעמדו של סקטור ההיי-טק המקומי.’

בטיחות וחוסן

פסגת הבטיחות של הבינה המלאכותית שנערכה לאחרונה בבלצ’לי פארק ההיסטורי הדגישה את הצורך לפתח את הטכנולוגיה באופן אחראי. ‘הכרזת בלצ’לי’ קוראת להבטיח שכלי בינה מלאכותית יהיו שקופים, הוגנים וחופשיים מהטיה – צעד חיוני לשמירה על אמון הציבור וכדי לממש את היתרונות של הבינה המלאכותית בשירותים ציבוריים.

במקביל, אבטחת הסייבר של מערכות הבינה המלאכותית הופכת לסוגיה קריטית. כאשר מדובר במידע רגיש, חשוב להגן על האלגוריתמים מפני ניצול, לאבטח תשתיות חישוב ומרכזי נתונים, ולוודא חוסן בשרשרת האספקה הטכנולוגית כולה.

ממצאי הסקר ממחישים ענף צומח ומבטיח המניע תועלות כלכליות רבות. עם זאת, טמונים בדרך גם אתגרים לא פשוטים בתחומי התשתיות, כוח האדם והאבטחה – אתגרים אלו יצטרכו להיות ממוקדי הטיפול הבאים על מנת להבטיח את המשך ההתקדמות המזהירה של הבינה המלאכותית בבריטניה.

שאלות נפוצות

מהי הזיקה של “פסגת בטיחות הבינה המלאכותית בבלצ’לי פארק” לנושא הבטחת הבינה המלאכותית?

פסגה זו התקיימה באתר ההיסטורי בבלצ’לי פארק, שם פוענחו במהלך מלחמת העולם השנייה צפני קשר גרמניים באמצעות מחשבים ראשוניים. הפסגה הדגישה את הצורך להבטיח שפיתוח הבינה המלאכותית העכשווית יעשה באופן אחראי ובטוח למשתמשים, תוך שימת דגש על שקיפות, הגינות וחוסר הטיה.

מהם הגורמים המרכזיים שתרמו לצמיחת ענף הבינה המלאכותית בבריטניה לפי הסקר?

הסקר מצביע על מספר גורמים משמעותיים: (1) גידול במספר החברות הפעילות בתחום והיקף התעסוקה הישירה בו; (2) זרם משמעותי של השקעות פרטיות בחברות אלו; (3) מחויבות ממשלתית לתמיכה בענף באמצעות תקצוב והשקעות ציבוריות; (4) פיזור גיאוגרפי של הפעילות ברחבי אזורים שונים בבריטניה.

Tags:

השאר תגובה