
בינה מלאכותית וגיאוספציאלי: התחום המשתנה
- רובי בוטוביץ'
- דצמבר 25, 2024
- חדשות בינה מלאכותית
- AI, ML
- 0תגובות
בינה מלאכותית והטכנולוגיה הגיאוספציאלית: מבט לעתיד
עידן הבינה המלאכותית (AI) ולמידת המכונה (ML) נמצא בפתחנו, והשפעתו על התחום הגיאוספציאלי צפויה להיות עמוקה ומרחיקת לכת. נישה ג’ת’וא, ה-CTO של Ordnance Survey, סוכנות המיפוי הלאומית הבריטית, מספק תובנות מרתקות לגבי מה שעתיד לבוא בתחומים אלה ומשמעויותיו עבור העולם הגיאוספציאלי.
שילוב מודלי שפה וסוכנים מתקדמים
ג’ת’וא צופה התקדמות משמעותית נוספת בתחומי הבינה המלאכותית ולמידת המכונה, במיוחד עם הדחיפה לעבר בינה מלאכותית כללית (Gen AI). השילוב של מודלי שפה גדולים (LLMs) עם סוכנים מתוחכמים יותר לא רק יבצעו משימות מורכבות עבור המשתמשים, אלא גם יפחיתו עוד יותר את החסמים לאינטראקציה. במיוחד בתחום הגיאוספציאלי, זה יאפשר תרגום שפה טבעית לשאילתות נתונים מדויקות, ובכך יהפוך את מאגרי הנתונים הגיאוספציאליים לנגישים יותר, עיקריים ונוחים לשימוש.
הכשרה למשימות מורכבות וניהול נתונים
מעבר ל-LLMs, ג’ת’וא אופטימי לגבי התקדמות בקטגוריה הרחבה יותר של למידת מכונה, הנובעת מנגישות גבוהה יותר ליחידות עיבוד גרפי עבור הכשרה. ב-Ordnance Survey, הם ינצלו יכולת זו כדי להכשיר מודלים למשימות ספציפיות ומורכבות כמו חילוץ אוטומטי של תכונות מתמונות. עם הגידול המתמשך בנפח הנתונים הנוצרים אוטומטית, ג’ת’וא מקווה שהשנה הבאה גם תביא כלים ושיטות חדשניות לוידוא נתונים, כדי להבטיח שניתן לנצלם בבטחה למטרות המיועדות להם.
ג’ת’וא מדגיש כי חשוב לא רק לחתור אחר יכולות חדשות, אלא גם להבטיח שכלים אלה משולבים באופן אחראי בתהליכי העבודה, תוך התמקדות באיכות וניהול סיכונים.
האתגר האתי והסביבתי
ההתפתחות המהירה של הבינה המלאכותית מביאה עימה צורך דחוף בשיקולים אתיים. ג’ת’וא מסביר: ‘הייתי רוצה לראות דגש רב יותר על בינה מלאכותית אתית ופיתוח טכנולוגיה אחראית’, כולל יצירת מערכות בינה מלאכותית ש’שקופות, הוגנות וחסרות הטיה’ תוך התחשבות גם בהשפעתן הסביבתית והחברתית. מוקד זה באתיקה גלום באמנת האי האחראית של OS, המנחה את גישתם לשילוב טכניקות חדשות בצורה בטוחה.
חיזוק כוח העבודה והמגע האנושי
נוסף על כך, ג’ת’וא מדגיש את תפקידו החיוני של פיתוח כוח העבודה בהצלחת הטרנספורמציות. הוא מאמין שארגונים חייבים להתחייב ל’הכשרה מחדש והעלאת רמת העובדים כדי להכינם להשפעה של הבינה המלאכותית והטרנספורמציה הדיגיטלית’. זהו צעד הכרחי כדי להבטיח שבמרדף אחר יעילות משופרת, חברות לא ‘יאבדו את האישיות, היצירתיות והרגש שאנו, כבני אדם, מביאים לסביבת העבודה’.
ניהול השינוי והסיכונים
על אף ההבטחה של התקדמות טכנולוגית, מכשולים נותרים במסע לקראת טרנספורמציה דיגיטלית מלאה. ג’ת’וא מציין שאתגרים כמו ‘התנגדות תרבותית ושינויים רצופים ומהירים המובילים לעייפות משינוי צפויים להימשך’. הוא מצדד באיזון זהיר בין אימוץ טכנולוגיות חדשות לבין התמודדות עם ההיבטים האנושיים של תהליכי שינוי.
ככל שהבינה המלאכותית ממשיכה להשפיע על היבטים שונים של העסק, מקבלת החלטות ועד ניהול סיכונים, סוגיית אבטחת הסייבר נותרת גדולה. ג’ת’וא מציין כי ‘איומי אבטחת סייבר המונעים על ידי בינה מלאכותית הופכים למתוחכמים יותר’, ולכן הוא קורא לחברות לפתח אסטרטגיות כוללות שיכסו הכל, מאחסון נתונים ועד לתיעוד ניתוח.
הדרך קדימה עם בינה מלאכותית
בנוף משתנה זה, ארגונים הנותרים דווקניים מסתכנים בכך שיפגרו אחר המתחרים שלהם. ג’ת’וא מסביר: ‘חברות שלא עוקבות אחר ההתקדמות חושפות את עצמן לסיכונים, כמו ציפיות לקוחות משתנות וכן גיוס ושימור כישרונות’. הוא גם מדגיש את הצורך ב’חזון ברור של יעדי עתיד, תקשורת אפקטיבית של התקדמות, וציון נקודות ציון כדי לשמר את התנופה’ ביוזמות טרנספורמציה דיגיטלית.
ככל שאנו עוברים לשנה חדשה המלאה בהבטחה, עתיד הבינה המלאכותית והטכנולוגיה הגיאוספציאלית טומן בחובו כוח מרחיק לכת לשינוי – אך יש להשתמש בו באופן אחראי ומאוזן. הנתיב שלפנינו ב-2023 דורש מרץ, מחויבות בלתי מתפשרת לפרקטיקות אתיות, התמודדות עם אתגרי אבטחת סייבר, וגם שמירה על המגע האנושי הייחודי כדי לקדם חדשנות מוצלחת בתחום הגיאוספציאלי ומעבר לו.