ניהול בינה מלאכותית

בינה מלאכותית וניהול אחראי: העתיד התחיל

בינה המלאכותית: חידוש טכנולוגי שזוכה לניהול אחראי

בעידן המודרני, בו טכנולוגיות הבינה המלאכותית (AI) חודרות לכל תחומי החיים, ניהולן האחראי והמבוקר הופך לחיוני יותר מתמיד. קרין סמית’ איהנאצ’ו, ראשת הממשל התאגידי והציות בקרן הנאמנות הריבונית הנורווגית העתירה, מדגישה את הצורך בהיכרות מעמיקה של חברי דירקטוריון עם יישומי הבינה המלאכותית, כדי לנהל את השימוש בהם באופן מושכל ולצמצם את הסיכונים הגלומים בהם.

חלוצת הממשל התאגידי והאחריות החברתית

קרן ההשקעות של בנק נורווגיה (Norges Bank Investment Fund), המחזיקה נתח משמעותי בכמעט 9,000 חברות ברחבי העולם ומהווה 1.5% מכלל המניות הנסחרות, הפכה למובילה בתחומי הממשל התאגידי, האחריות החברתית והסביבתית. לפני כשנה, הקרן אף סיפקה לחברות המושקעות שלה המלצות לאימוץ שיטות בינה מלאכותית אחראיות במטרה לשפר את התוצאות העסקיות.

מומחיות דירקטוריונית בבינה המלאכותית – דרישה הכרחית

סמית’ איהנאצ’ו מציינת כי למרות שאין צורך שכל דירקטוריון יכלול מומחה ייעודי לבינה מלאכותית, חשוב שחברי הדירקטוריון יבינו באופן כוללני את ההשלכות של טכנולוגיה זו על העסק שלהם ויגבשו מדיניות ברורה בנושא. ‘הם צריכים לדעת: מהי המדיניות שלנו בנוגע לבינה מלאכותית? האם אנחנו בסיכון גבוה או נמוך? היכן הבינה המלאכותית נפגשת עם הלקוחות שלנו? האם אנחנו שקופים לגביה? זו שאלה רחבה שהם צריכים להיות מסוגלים לענות עליה,’ היא הוסיפה, תוך הדגשת היקף ההבנה הנדרש ברמת הדירקטוריון.

מוקד העניין: מגזר הבריאות וחברות הטכנולוגיה הגדולות

הקרן חילקה את תפיסתה בנוגע לבינה מלאכותית עם דירקטוריונים של 60 החברות הגדולות ביותר בתיק ההשקעות שלה, כפי שדווח בדוח ההשקעות האחראיות לשנת 2023. היא ממוקדת במיוחד בשימוש בבינה מלאכותית בתחום הבריאות, בשל ההשפעה הניכרת שלה על הצרכנים, ועוקבת מקרוב אחר חברות הטכנולוגיה הגדולות המפתחות מוצרים מבוססי בינה מלאכותית.

מבנה ממשל תאגידי איתן – המפתח לניהול סיכונים

בהתערבותה עם חברות טכנולוגיה, הקרן מדגישה את החשיבות של מבני ממשל תאגידי איתנים לניהול סיכונים הקשורים לבינה מלאכותית. ‘אנחנו ממוקדים יותר במבנה הממשל התאגידי,’ הסבירה סמית’ איהנאצ’ו. ‘האם הדירקטוריון מעורב? האם יש לכם מדיניות מתאימה לגבי בינה מלאכותית?’

השפעת ענקיות הטכנולוגיה על השוק הגלובלי

הדגש של הקרן על ממשל תאגידי לבינה מלאכותית רלוונטי במיוחד, שכן תשע מתוך עשר ההחזקות הגדולות ביותר בתיק המניות שלה הן חברות טכנולוגיה. בראש רשימה זו נמצאים שמות כמו מיקרוסופט, אפל, אמזון ומטא פלטפורמס. ההשקעות בחברות אלה תרמו לצמיחה של 12.5% בתיק המניות של הקרן במחצית הראשונה של 2024. החשיפה הכוללת למגזר הטכנולוגיה גדלה מ-21% ל-26% בשנה האחרונה, ומהווה כעת רבע מתיק המניות. מגמה זו ממחישה את התפקיד המשמעותי שממלאת הטכנולוגיה, ובמיוחד הבינה המלאכותית, בעולם העסקים הגלובלי כיום.

חדשנות מבוקרת: עידוד יצירתיות תוך ניהול סיכונים

אף על פי שהקרן מעודדת חדשנות בתחום הבינה המלאכותית בשל הפוטנציאל שלה לשיפור היעילות והפריון, סמית’ איהנאצ’ו הדגישה את החשיבות של שימוש אחראי. ‘זה מדהים מה שבינה מלאכותית עשויה להיות מסוגלת לעשות כדי לתמוך בחדשנות, יעילות ופריון… אנחנו תומכים בזה,’ היא צוטטה כאומרת. עם זאת, היא גם הדגישה את הצורך להיות אחראים בדרך שבה אנו מנהלים את הסיכונים הכרוכים בטכנולוגיה זו.

השפעה גלובלית על ממשל תאגידי אחראי

אימוץ ממשל תאגידי לבינה מלאכותית על ידי הקרן הנורווגית מתיישר עם החששות הגלובליים הגוברים בנוגע להשלכות האתיות והסכנות הפוטנציאליות של טכנולוגיות אלה. בינה מלאכותית נעשה בה שימוש רב יותר בענפים שונים, מפיננסים ועד בריאות, והצורך במסגרות ממשל תאגידי לניהולה הולך וגובר. הקרן הנורווגית קובעת סטנדרט המחייב חברות לפתח מדיניות מקיפה לבינה מלאכותית ברמת הדירקטוריון, ובכך מעודדת אימוץ של שימוש אחראי בבינה המלאכותית בתיק ההשקעות הנרחב שלה.

יוזמה זו של אחד ממשקיעי הענק בעולם עשויה להיות בעלת השפעה רחבה על ממשל תאגידי גלובלי. ככל שחברות ינסו לנצל את כוחה של הבינה המלאכותית תוך התמודדות עם מורכבויותיה, ההנחיות שמספקים משקיעים משפיעים כמו קרן הנאמנות של בנק נורווגיה עשויות לשמש תבנית לשילוב ולממשל אחראי של בינה מלאכותית במגזר העסקי הגלובלי.

Tags:

השאר תגובה