זכויות יוצרים

שימוש בספריות פיראטיות לאימון מודלים בינה מלאכותית

סערה משפטית סוחפת את מטא בחשד לפלישה לזכויות יוצרים

תביעה משפטית חדשה טוענת כי ענקית הטכנולוגיה מטא הפרה באופן שיטתי זכויות יוצרים במהלך פיתוח מערכות הבינה המלאכותית שלה. המקרה שזור בראיות מפלילות, החל מעדויות של מנהלים בכירים ועד לגילויי סקריפטים ששימשו להסרת סימני זכויות יוצרים מקבצי נתונים פירטיים.

אשמות של פירטיות וצנזורה דיגיטלית

בתגובתם האחרונה לבית המשפט, התובעים מתארים תרחיש מזעזע של פירטיות מוצרים ספרותיים וצנזורה דיגיטלית. הם טוענים כי מטא ביצעה ‘טורנטינג שיטתי’ של קבצים ממקורות לא חוקיים, כולל מהספרייה האפלה LibGen, ואז הסירה במכוון סימני זכויות יוצרים מהנתונים הפירטיים הללו.

עדויות שצורפו מעלות חשש כבד. מייקל קלארק, נציג חברה למטא, מתאר כיצד הופעלו סקריפטים שנועדו ‘להסיר מידע שמזהה את היצירות כמוגנות בזכויות יוצרים’. זה כלל מחיקת מילים כמו ‘זכויות יוצרים’ או ‘הערות תודה’ מקבצי הנתונים שנלקחו בצורה לא חוקית.

חששות פנימיים ואישור מלמעלה

מעבר לראיות הטכניות, התביעה חושפת תכתובות דואר אלקטרוני מביכות שמעידות על חששות פנימיים בחברה. מהנדס אחד הזהיר כי ‘טורנטינג ממחשב נייד תאגידי של מטא לא מרגיש נכון’. אך למרות זאת, נראה כי הנהלת מטא הבכירה, כולל המנכ”ל מארק צוקרברג, אישרה במפורש את השימוש בנתונים הפירטיים מLibGen לאימון המודלים של החברה.

הצלבת הדרכים של AI וזכויות יוצרים

המקרה ממחיש את האתגרים הגוברים שמציבה הבינה המלאכותית לחוקי זכויות היוצרים הקיימים. התובעים טוענים כי מחיקת סימני הזכויות היא ‘שלילת תגמול ראוי מבעלי זכויות היוצרים’, וכי מטא בנתה את מערכות האי שלה ‘על חורבותיהם הפיננסיים’ של יוצרים.

בעוד שמטא ממשיכה להכחיש את כל ההאשמות, המשפט הזה משקף מגמה גלובלית של בחינה מחודשת של חוקי הקניין הרוחני נוכח קדמה הבינה המלאכותית. עם חברות כמו OpenAI, Google ומטא נתונות בזרקור, בתי משפט ברחבי העולם נדרשים לפסוק האם מודלי AI שנוצרו בעזרת נתונים מוגנים בזכויות יוצרים מהווים הפרה.

בעקבות גל התביעות: צורך בחקיקה עדכנית

גל התביעות הנוכחי נגד ענקיות הטכנולוגיה מדגיש את הצורך בחקיקה ברורה יותר להתמודדות עם האתגרים שמציבה הבינה המלאכותית. ההחלטה האחרונה של בית משפט בניו יורק לאפשר תביעה דומה לפי חוק ה-DMCA נגד OpenAI, מהווה נדבך נוסף בהצבת תקדימים בתחום.

במקביל, סופרים ויוצרים ברחבי העולם מביעים חשש גובר לגבי יצירותיהם ואופן הטיפול בהן על ידי טכנולוגיות חדשות. עם חוקי זכויות יוצרים שלא עומדים בקצב ההתפתחויות הטכנולוגיות המדהימות, מקרה זה קורא למנהיגות גלובלית ברורה לשמירה על זכויותיהם של יוצרים ומחדשים כאחד.

מטא בצומת הדרכים: סיכון וזירה חדשה

עבור מטא עצמה, האשמות אלו מציבות לא רק סיכונים משפטיים, אלא גם סיכון תדמיתי משמעותי. בשלב שבו הבינה המלאכותית הופכת לאבן יסוד באסטרטגיה העסקית שלה, חשיפת פרקטיקות של פירטיות יצירות ספרותיות עלולה לפגוע במאמציה להוביל את התחום הזה.

למרות זאת, המשפט המתגלגל של Kadrey ואחרים נגד מטא מציע גם הזדמנות להעמיק את הדיון הציבורי סביב סוגיות אתיות ומשפטיות מרכזיות בעידן הבינה המלאכותית. כיוון שבתי המשפט בארה”ב ובמדינות אחרות מתחילים לפסוק בסוגיות אלה, ההחלטות שיתקבלו עשויות להשפיע על עיצוב הנתיב להתפתחות מואצת ואחראית של טכנולוגיות AI בעתיד.

Tags:

השאר תגובה