
האיחוד האירופי מחוקק חוקי AI חדשים ומורכבים
- ג'י.פי טובה
- אוקטובר 23, 2024
- בינה מלאכותית ועולם המשפט, חדשות בינה מלאכותית
- AI
- 0תגובות
בינה מלאכותית בצל הרגולציה: מדריך ליישום מושכל של חוק ה-AI באיחוד האירופי
בעידן המתקדם של טכנולוגיית הבינה המלאכותית (AI), האיחוד האירופי מוביל את הדרך בהסדרת השימוש במערכות אלו באמצעות חוק חדשני שנועד להגן על בטיחות האזרחים, זכויות האדם והרווחה החברתית. החוק הצפוי להיכנס לתוקף באוגוסט 2026, מאמץ גישה מבוססת סיכון ייחודית שמחלקת את יישומי ה-AI לקטגוריות שונות על פי השפעתן הפוטנציאלית.
סיווג המערכות: מהאיסור המוחלט ועד הסיכון הגבוה
במסגרת החוק, קיימות מערכות AI שנאסרות לחלוטין בשל הסיכון הגבוה שהן מהוות. לעומתן, מערכות המוגדרות כ’סיכון גבוה’ אינן נאסרות אך כפופות לדרישות ולהערכות חמורות יותר לפני היערכותן. כפי שמסביר DPO Centre, יועץ להגנת מידע, ‘דרישות אלה כוללות הכשרה מקיפה לעובדים, יישום ממשל תאגידי איתן ואמצעי אבטחת סייבר חזקים.’
שקיפות ואחריותיות: עקרונות מפתח בפיתוח אתי של בינה מלאכותית
על מנת להתאים את פעילותם לדרישות החוק, ארגונים המפתחים או מיישמים מערכות AI נדרשים לתעד באופן מפורט את תפקודן, מגבלותיהן והשימוש המיועד שלהן. מעבר לכך, עליהם לציית לעקרונות אתיים בסיסיים בפיתוח ובשימוש ב-AI, כגון שקיפות, הגינות והיעדר הטיה. האיחוד האירופי מפתח כעת קודים ספציפיים של ממשל ותבניות שיסייעו לארגונים להתאים את מערכותיהם לחוק.
הזדמנות להוכחת אמינות ולרכישת יתרון תחרותי
למרות המורכבות הצפויה בהיערכות לחוק החדש, מומחים ממליצים לראות בו הזדמנות משמעותית ולא נטל בלבד. ‘על ידי אימוץ הציות כקטליזטור לשימוש שקוף יותר ב-AI, עסקים יכולים להפוך את הדרישות הרגולטוריות ליתרון תחרותי,’ מציין DPO Centre. ארגונים צופי פני עתיד צריכים לנצל את חוק ה-AI כהזדמנות להוכיח את מחויבותם לפיתוח אחראי של טכנולוגיות בינה מלאכותית ולבסס אמון רב יותר מצד לקוחותיהם וממשקיעים פוטנציאליים.
שאלות ותשובות לגבי חוק ה-AI של האיחוד האירופי
מהי מטרתו העיקרית של החוק?
מטרת החוק היא להסדיר את השימוש במערכות בינה מלאכותית באופן שיגן על בטיחות האזרחים, זכויות האדם והרווחה החברתית, תוך אימוץ גישה מבוססת סיכון ייחודית.
מהן מערכות ה-AI בסיכון גבוה?
מערכות ה-AI שעשויות להשפיע באופן משמעותי על בטיחות, זכויות אדם או רווחה חברתית, מוגדרות כמערכות ‘סיכון גבוה’ וכפופות לדרישות ולהערכות חמורות יותר לפני היערכותן.
על מי חל החוק ומי כפוף לדרישותיו?
חוק ה-AI חל על כל ארגון המשווק, מיישם או משתמש במערכות AI באיחוד האירופי, ללא קשר למקום פיתוח המערכת. החוק מחלק את הארגונים לקטגוריות כמו ‘ספקים’, ‘מיישמים’, ‘מפיצים’ ועוד, כאשר כל קטגוריה כפופה לדרישות ספציפיות.
מהן הדרכים המרכזיות להיערכות לדרישות החוק?
על מנת להתאים את פעילותם לחוק, ארגונים נדרשים לנקוט בצעדים כגון הכשרת עובדים, יישום ממשל תאגידי איתן, אבטחת סייבר חזקה, תיעוד מפורט של המערכות, ציות לעקרונות אתיים ושקיפות מלאה. האיחוד האירופי מפתח כעת קודים ותבניות ספציפיים שיסייעו בהתאמה לדרישות החוק.