
הבינה המלאכותית הגנרטיבית וטעויות הסביבה
- ג'י.פי טובה
- נובמבר 30, 2024
- חדשות בינה מלאכותית, מודלי שפה
- AI, GenAI
- 0תגובות
הבינה המלאכותית הגנרטיבית: הזדמנות משבשת עם חותם סביבתי כבד
בזירת הטכנולוגיה הדינמית, בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI) מככבת כשחקנית החדשה שמבטיחה להפוך את הגלגל. מערכות GenAI חדשניות מאפשרות יצירת תוכן אוטונומי באיכות גבוהה, החל מטקסטים ועד לקודים ממוחשבים, תמונות ואף סרטונים. אך למרות היתרונות המרשימים, טכנולוגיה זו מציבה אתגרים סביבתיים חמורים שאסור להתעלם מהם.
המודעות הציבורית לטביעת הרגל הפחמנית של GenAI גוברת
סקר שנערך לאחרונה על ידי חברת היחסים הציבוריים הבריטית CloudNine PR חשף כי 83% מהמבוגרים בבריטניה מכירים את כלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית. מתוך אלו שמכירים אותם, 45% מעוניינים שחברות יהיו שקופות בנוגע לעלויות הסביבתיות הכרוכות בטכנולוגיות אלה. עוד עולה מהסקר כי 35% מהנשאלים סבורים שכלי GenAI צריכים ‘להזכיר באופן אקטיבי’ למשתמשים את ההשפעה הסביבתית שלהם.
צריכת האנרגיה המרובה של מערכות GenAI
מאחורי כל הודעת דוא”ל, רעיון או המלצה שנוצרו על ידי GenAI, מסתתרים מרכזי נתונים ענקיים המכילים רבבות שרתים רעבי אנרגיה. מרכזי נתונים אלה אחראים הן על אימון המודלים הלשוניים הגדולים שמפעילים את מערכות GenAI והן על עיבוד שאילתות המשתמשים הבודדות. בניגוד לחיפוש רגיל בגוגל, שצורך יחסית מעט אנרגיה, שאילתה יחידה של GenAI יכולה לצרוך עד פי עשרה יותר חשמל מאשר חיפוש בגוגל.
המספרים ממש מרשימים. אם כל 9 מיליארד החיפושים היומיים בגוגל בעולם יוחלפו במשימות GenAI, הביקוש הנוסף לחשמל יהיה שקול לצריכת האנרגיה השנתית של 1.5 מיליון תושבים באיחוד האירופי. על פי חברת הייעוץ מורגן סטנלי, דרישות האנרגיה של מערכות GenAI צפויות לגדול ב-70% מדי שנה עד 2027. בנקודה זו, האנרגיה הנדרשת לתמיכה במערכות GenAI עלולה להתחרות בצרכי החשמל של מדינה שלמה – כמו ספרד, לפי נתוני צריכת החשמל שלה בשנת 2022.
מאמצים להתמודדות עם האתגר הסביבתי הגובר
חקיקה ותקינה חדשניות בדרך
למרבה המזל, חלק מהחברות והרגולטורים מתחילים להתמודד עם החששות הללו. בארצות הברית, הוצע השנה חוק חדשני בשם ‘הערכת ההשפעות הסביבתיות של בינה מלאכותית’. מטרת החקיקה היא לתקנן את האופן שבו חברות AI ממדדות ומדווחות על פליטות פחמן. החוק גם מציע מסגרת וולונטרית לפיתוח תוכנה לכימות ודיווח של ההשפעה הסביבתית של מערכות AI, ובכך דוחף את הענף כולו לקראת שקיפות רבה יותר.
צעדים מעשיים של ענקיות הטכנולוגיה
חברות טכנולוגיה מובילות גם נוקטות צעדים כדי לצמצם את החותם הסביבתי של מערכות GenAI. סיילספורס, למשל, הביעה תמיכה בחקיקה הדורשת שיטות מוסדרות למדידה ודיווח של טביעת הרגל הפחמנית של מערכות בינה מלאכותית. מומחים ממליצים על דרכים מעשיות נוספות להקטנת הנזק, כגון אימוץ חומרת מחשב יעילה מבחינה אנרגטית, שימוש בשיטות קירור מתקדמות במרכזי נתונים והעברה למקורות אנרגיה מתחדשים.
מרוץ נגד הזמן להפיכת GenAI לבת-קיימא
למרות המאמצים הללו, הדחיפות להתמודדות עם ההשפעה הסביבתית של מערכות GenAI נותרת קריטית. כפי שמסביר אודיי ראדיה, בעלים של חברת היחסים הציבוריים CloudNine PR: “לבינה המלאכותית הגנרטיבית יש פוטנציאל עצום לשפר את חיינו, אבל זהו מרוץ נגד הזמן כדי להפוך אותה לבת-קיימא לפני שההשפעה הסביבתית שלה תצא משליטה.”
שאלות ותשובות נפוצות
מה גורם לטביעת הרגל הפחמנית הגדולה של מערכות GenAI?
טביעת הרגל הפחמנית הגדולה של מערכות GenAI נובעת מצריכת האנרגיה העצומה של מרכזי הנתונים שמפעילים אותן, הן לצורך אימון המודלים הגדולים והן לצורך עיבוד שאילתות המשתמשים.
כיצד ניתן להפחית את ההשפעה הסביבתית של GenAI?
דרכים עיקריות להפחתת ההשפעה הסביבתית של מערכות GenAI כוללות אימוץ חומרת מחשב יעילה אנרגטית, שימוש בטכנולוגיות קירור מתקדמות במרכזי נתונים והעברה למקורות אנרגיה מתחדשים.
מדוע חשוב להגביר את המודעות לנושא זה?
הגברת המודעות לנושא ההשפעה הסביבתית של מערכות GenAI חשובה מכיוון שהיא עשויה לעודד שימוש מושכל יותר בטכנולוגיות אלה, ולהפעיל לחץ על חברות לאמץ פרקטיקות ידידותיות יותר לסביבה.
מהן הדרכים להתמודד עם האתגר הסביבתי של GenAI ברמה המחוקקת?
ברמה המחוקקת, חוקים חדשים כמו ‘חוק הערכת ההשפעות הסביבתיות של בינה מלאכותית’ בארה”ב שואפים לתקנן את האופן שבו חברות AI ממדדות ומדווחות על פליטות פחמן, ולספק מסגרת לחברות לכימות ההשפעה הסביבתית של המערכות שלהן.
האם הצרכנים מודעים לאתגר הסביבתי של GenAI?
כן, על פי הסקר של CloudNine PR יש מודעות גבוהה בקרב הציבור בבריטניה להשפעות הסביבתיות של מערכות GenAI, וחלק מהצרכנים אף דורשים שקיפות מהחברות לגבי עלויות אלה.