בינה מלאכותית כללית

תוכנית מנהטן לפיתוח AGI בארה”ב-סין

תחרות ה-AGI מתעצמת: ארה”ב מתכוונת לנקוט בצעדים דרסטיים

תחרות הבינה המלאכותית הכללית (AGI) בין ארצות הברית לסין עומדת להתעצם, כפי שעולה מדוח חדש של ועדת הביקורת הכלכלית והביטחונית של ארה”ב-סין (USCC). הדוח קורא להקמת תוכנית ממשלתית גדולה לפיתוח AGI בסגנון “מנהטן”, המדגיש את חשיבות הנושא האסטרטגי הזה עבור וושינגטון.

יוזמת “מנהטן” לפיתוח AGI: הפעם לצרכים אזרחיים

היוזמה המוצעת לא תהיה סודית כמו פרויקט מנהטן ההיסטורי לפיתוח נשק גרעיני, אלא תתבסס על שיתוף פעולה עם חברות בינה מלאכותית מובילות, ספקי ענן וספקי מרכזי נתונים. היא תזכה לעדיפות עליונה של משרד ההגנה האמריקאי ולתקציב נדיב במטרה להאיץ את הפיתוח של מערכות AGI מתקדמות.

למה דווקא עכשיו? סימנים מדאיגים מסין

הדחיפות להשקת היוזמה נובעת מהתקדמות סין בתחום הבינה המלאכותית ומהשאיפה של בייג’ינג להשיג עצמאות ביטחונית בטכנולוגיות מפתח. יוזמת “כוחות הייצור האיכותיים החדשים” של סין, המיועדת לקדם את התעשייה המקומית בתחומים כמו שבבים וציוד תקשורת, מעוררת חששות בקרב קובעי המדיניות האמריקאים.

בקרות על יבוא רובוטים הומנואידים מסיניים

מעבר ליוזמת ה-AGI, הדוח ממליץ על הגבלות ייבוא לרובוטים הומנואידים מתקדמים מסין, עם דגש על מוצרים בעלי זריזות, תנועתיות ויכולות בינה מתקדמות. המטרה היא למנוע את התקדמות סין בתחום הרובוטיקה המתוחכמת, הנחשב לתחום אסטרטגי.

פיקוח על השקעות וזרימות סחר טכנולוגיות

בנוסף, הדוח קורא לפיקוח הדוק יותר על זרימות השקעה והעברות טכנולוגיה לסין. הוא ממליץ על הקמת ‘משרד להשקעות יוצאות’ שימנע מהון וידע אמריקאים לקדם את היכולות הטכנולוגיות של סין בתחומים רגישים. כמו כן, הועדה ממליצה לבטל את מעמד היחסים הסחר הנורמליים הקבועים (PNTR) של סין – צעד שעשוי לעצב מחדש באופן דרסטי את שרשרת האספקה הטכנולוגית הגלובלית.

שקיפות נתונים והתייעלות רגולטורית

על מנת להגביר את השקיפות, הדוח ממליץ על דרישות דיווח מורחבות לחברות בנוגע להשקעות והעברות טכנולוגיה. הוא גם קורא למעקב טוב יותר אחרי זרימות השקעה המתבצעות דרך ישויות אופשור, מה שמהווה כיום נקודת עיוורון במערכת הפיקוח.

אתגרים והשלכות על תעשיית הטכנולוגיה

אם המלצות הדוח יאומצו, תעשיית הטכנולוגיה תיאלץ להתמודד עם נוף רגולטורי מורכב הרבה יותר. חברות יצטרכו לעמוד בדרישות תאימות חדשות לגבי השקעות בינלאומיות, העברות טכנולוגיה ופרויקטי מחקר משותפים. יתרה מכך, הצעדים עלולים להוביל לתוצאות בלתי צפויות עבור רשתות החדשנות הגלובליות שממנה נהנו ארה”ב וסין במשך שנים.

למרות האתגרים, נראה שהממשל האמריקאי רואה בהמלצות אלו צעד הכרחי כדי לשמור על היתרון הטכנולוגי מול סין, גם אם המחיר הוא עלייה בהוצאות הרגולציה ופגיעה בשיתופי פעולה בינלאומיים. תחרות הטכנולוגיה בין שתי המעצמות נכנסת לשלב חדש ומציבה אתגרים חדשים לתעשייה.

Tags:

השאר תגובה