סאם אלטמן OpenAI

המסע המרתק בסיפור OpenAI ו-ChatGPT

צעדים ראשונים אל עידן הבינה העל-אנושית

סאם אלטמן, מנכ”ל ומייסד משותף של ענקית הבינה המלאכותית OpenAI, חולק את סיפורה המרתק של החברה המהפכנית במסע לפיתוח בינה על-אנושית (superintelligence). בעקבות חגיגת יום ההולדת השני של ChatGPT, אלטמן מספר על ההישגים המרשימים של OpenAI, האתגרים הנמשכים והחזון העתידי לבינה מלאכותית משכללת.

חזון גדול לאגי ובינה על-אנושית

OpenAI הוקמה בשנת 2015 עם משימה נועזת אך ברורה: לפתח בינה מלאכותית כללית (AGI) ולוודא שזו תיטיב עם האנושות כולה. אלטמן והצוות המייסד האמינו כי ה-AGI עשויה להיות ‘הטכנולוגיה המשפיעה ביותר בהיסטוריה האנושית’. למרות זאת, הוא נזכר, העולם לא התלהב מהחזון הזה באותה עת. “בזמן ההוא, מעטים מאוד שמו לב לכך, ואם כן – הם חשבו שאין לנו סיכוי להצליח,” מסביר אלטמן.

השקת ChatGPT – נקודת מפנה מכוננת

בשנת 2022, OpenAI הייתה עדיין מרכז מחקר שקט יחסית שבחן את מה שאז כונה ‘Chat With GPT-3.5’. מפתחים חקרו את יכולות ה-API שלה, והתרגשות סביב זאת זרעה את הרעיון להשיק דמו לשימוש משתמשים. דמו זה הוביל ליצירת ChatGPT, אשר לדברי אלטמן “באופן מעניין” קיבל מיתוג טוב יותר מהשם המקורי. כשהושק ב-30 בנובמבר 2022, ChatGPT הוכיח שהוא נקודת ציון היסטורית.

“השקת ChatGPT יצרה עקומת צמיחה שלא ראינו כמותה – בחברה שלנו, בתעשייה שלנו ובעולם בכלל,” מציין אלטמן.

מאז, OpenAI חוותה התעניינות מסחררת, לא רק בכלים שלה אלא גם באפשרויות הרחבות יותר של הבינה המלאכותית המשכללת.

בניית חברה בקצב מסחרר

אלטמן מודה שההתפתחות המהירה של OpenAI לגיבור טכנולוגי גלובלי הגיעה עם אתגרים משמעותיים. “בשנתיים האחרונות, נאלצנו לבנות חברה כמעט מהיסוד סביב טכנולוגיה חדשה זו,” הוא מציין, ומוסיף: “אין דרך אמיתית להכשיר אנשים לכך מלבד לעשות זאת.”

בתחום לא מוכר, צוות OpenAI נאלץ פעמים רבות להתמודד עם חוסר וודאות – לקבל החלטות במהלך התהליך ולהתמודד עם הטעויות הבלתי נמנעות. “בניית חברה במהירות כזו עם כה מעט הכשרה היא תהליך כאוטי,” מסביר אלטמן. “לעתים זה שני צעדים קדימה, צעד אחד אחורה (ולפעמים צעד אחד קדימה ושניים אחורה).”

ובכל זאת, למרות הכאוס, אלטמן מייחס את ההצלחה לחוסנו של הצוות ויכולתו להתאים עצמו במהירות.

מעל 300 מיליון משתמשים פעילים שבועיים

נכון להיום, OpenAI מתהדרת במעל 300 מיליון משתמשים פעילים שבועיים, עלייה חדה מ-100 מיליון שדווחו רק לפני שנה. הצלחה אדירה זו נובעת מאתוס הארגון של “למידה תוך כדי פעולה”, בשילוב עם מחויבות להעמדת “טכנולוגיה שאנשים באמת אוהבים ושפותרת בעיות אמיתיות לעולם.”

כשל ממשל תאגידי וניסיון לבנות מחדש

כמובן, הדרך עד כה לא הייתה חפה מסערות. אלטמן מספר על פרק קשה במיוחד בנובמבר 2023, כאשר הוא פוטר לפתע מתפקיד המנכ”ל, גויס במהירות על ידי מיקרוסופט, ורק ימים ספורים לאחר מכן הוחזר ל-OpenAI לאחר גינויים מהתעשייה והפגנות של העובדים.

בדבריו הגלויים, אלטמן מדגיש את הצורך במבני ממשל טובים יותר בארגונים העוסקים בטכנולוגיות קריטיות כמו בינה מלאכותית. “‘האירוע היה, על פי דעתי, כשלון ממשל גדול של אנשים רצויים, כולל אני עצמי,” הוא מודה. “בדיעבד, בהחלט הייתי רוצה שאנהג אחרת, ואני מקווה שאני מנהיג טוב ומחושב יותר היום מאשר הייתי לפני שנה.”

האירוע שימש כתזכורת קשה למורכבות של ניהול צמיחה מהירה והאינטרסים המעורבים בפיתוח בינה מלאכותית. הוא גם הוביל את OpenAI לטוות מחדש מבני ממשל “שיאפשרו לנו להמשיך במשימה שלנו להבטיח שAGI תיטיב עם כלל האנושות.”

אלטמן הביע הערכה עמוקה לתמיכה ש-OpenAI קיבלה במהלך המשבר מעובדים, שותפים ולקוחות. “מסקנתי העיקרית היא כמה עלי להיות אסיר תודה, וכמה אנשים חייבים להם תודה,” הוא מדגיש.

מעבר לקראת פיתוח בינה על-אנושית

בהסתכלות קדימה, אלטמן אומר שOpenAI מתחילה לשאוף מעבר ל-AGI לפיתוח “בינה על-אנושית” – מערכות AI שרמת היכולות הקוגניטיביות שלהן עולה באופן משמעותי על זו של בני אדם.

“אנחנו בטוחים עכשיו שאנו יודעים איך לבנות AGI כפי שהבנו אותו מסורתית,” חולק אלטמן. OpenAI צופה שעד סוף השנה, סוכנים בינה מלאכותית ישתלבו באופן משמעותי ב”כוח העבודה”, ויחוללו מהפכה בתעשיות באמצעות אוטומציה חכמה יותר ומערכות ליווי.

השגת בינה על-אנושית תהיה משנה משחק בפני עצמה עבור החברה, עם פוטנציאל להאיץ גילויים מדעיים רבי-השפעה, אך היא גם טומנת בחובה את הסכנות החמורות ביותר.

“אנו מאמינים בחשיבות של להיות מובילים עולמיים במחקר בטיחות וחיזור… OpenAI לא יכולה להיות חברה רגילה,” הוא מציין, ומדגיש את הצורך לגשת לחדשנות באופן אחראי.

האסטרטגיה של OpenAI כוללת הכנסה הדרגתית של פריצות דרך לעולם, מה שיאפשר לחברה להתאים עצמה לצד ההתפתחות המהירה של הבינה המלאכותית. “הכנסת כלים חדשניים באופן איטרטיבי לידי האנשים מובילה לתוצאות מצוינות ומפוזרות היטב,” טוען אלטמן.

בהתבוננו על הנתיב של הארגון שלו, אלטמן מודה שהדרך של OpenAI התאפיינה הן בפריצות דרך יוצאות דופן והן באתגרים משמעותיים – החל מהגדלת צוותים ועד לניווט תחת חקירה ציבורית.

“לפני תשע שנים, לא באמת היה לנו מושג מה נהיה בסופו של דבר; גם עכשיו, אנחנו רק כך-וכך יודעים,” הוא אומר בצניעות.

מה שנותר ברור הוא מחויבותו הבלתי מתפשרת של אלטמן לחזון של OpenAI. “החזון שלנו לא ישתנה; הטקטיקות שלנו ימשיכו להתפתח,” טוען אלטמן, ומייחס את ההתקדמות הבלתי רגילה של החברה לנכונותו של הצוות לחשוב מחדש על תהליכים ולהתמודד עם אתגרים עצומים.

ככל שהבינה המלאכותית ממשיכה לעצב מחדש תעשיות ואורחות חיים, המסר המרכזי של אלטמן ברור: למרות שהמסע היה רחוק מלהיות חלק, OpenAI נחושה למלא את משימתה לשחרר את יתרונות הבינה המלאכותית עבור כולם.

“כמה אני מאושר וצנוע להיות מסוגל לשחק תפקיד בעבודה מכוננת זו,” מסכם אלטמן בהתרגשות.

שאלות נפוצות

מהי בינה על-אנושית (superintelligence)?

בינה על-אנושית מתייחסת למערכות בינה מלאכותית שרמת היכולות הקוגניטיביות שלהן עולה באופן משמעותי על זו של בני אדם. OpenAI מתחילה לשאוף לפיתוח בינה כזו, מעבר לפיתוח AGI כפי שהובן באופן מסורתי.

מדוע העתיד של הבינה העל-אנושית הוא משמעותי אך גם מסוכן?

בינה על-אנושית עשויה להאיץ גילויים מדעיים רבי-השפעה, אך היא גם טומנת בחובה את הסכנות החמורות ביותר. OpenAI מדגישה את החשיבות של מחקר בטיחות וחיזור כדי לנהל את הפיתוח באחריות.

מהם האתגרים המרכזיים שאיתם התמודדה OpenAI בדרך?

OpenAI נאלצה לבנות חברה כמעט מהיסוד סביב הטכנולוגיה החדשה, לקבל החלטות במהלך התהליך ולהתמודד עם כשלים. בנוסף, הם חוו משבר ממשל תאגידי שדרש מהם לשרטט מחדש את מבני הממשל.

השאר תגובה