סטארט-אפ בינה מלאכותית

דרך חדשה לבינה על-אנושית בטוחה: SSI מגייס 1 מיליארד דולר

דרך חדשה לבינה על-אנושית בטוחה: חברת הזנק SSI גייסה מיליארד דולר

עולם הבינה המלאכותית (AI) צומח במהירות עצומה, וחברות וסטארט-אפים חדשים מציגים גישות ייחודיות לפיתוח טכנולוגיות ברמה גבוהה יותר. Safe Superintelligence (SSI), חברת הזנק שהוקמה לאחרונה על ידי המדען הראשי לשעבר של OpenAI, Ilya Sutskever, הצליחה לגייס לא פחות ממיליארד דולר רק שלושה חודשים לאחר הקמתה.

יעד שאפתני: בינה כללית מלאכותית בטוחה

החברה, שמטרתה היא לפתח מערכות ‘בינה כללית מלאכותית בטוחה’ (AGI) שעולות על האינטליגנציה האנושית, השיגה שווי של כ-5 מיליארד דולר – למרות שאין לה מוצר קיים וצוות העובדים שלה מונה רק עשרה אנשים. סבב הגיוס הובל על ידי חברות הון סיכון מובילות כגון Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global ו-SV Angel, והוא מדגים שוב את הפוטנציאל העצום הטמון בתחום הבינה המלאכותית ואת היכולת שלו למשוך השקעות עתק.

התעלמות מהספקנות בתחום

הגיוס המרשים הזה מתעלם מהספקנות הקיימת בנוגע להשקעה בסטארט-אפים של בינה מלאכותית. כאשר האי.איי הגנרטיבי הפך ל’מיינסטרים’ בסוף 2022, רבים חשבו שהוא ישנה את העולם במהירות. זה אכן קרה במידה מסוימת, אך עדיין מדובר בימים הראשונים עבור המשקיעים. חברות AI שהוקמו רק לפני מספר חודשים גייסו מיליארדי דולרים, אך להחזיר את ההשקעה עשוי לקחת זמן רב יותר מהצפוי, כשחברות מנסות למנף את המוצרים שלהן למקסימום.

גישה ייחודית להשגת בינה על-אנושית

למרות הספקנות, יש עדיין 1 מיליארד דולר חם עבור SSI. Sutskever אמר בעצמו שלא יהיה לו קושי לגייס כסף כשהקים את החברה. הוא ועמיתיו מהשורה הראשונה, משקיעי הון-סיכון ותיקים בתחום האי.איי, החלו להקים את SSI ביוני 2022, כחלק מגל עזיבות בכירים מ-OpenAI.

החברה מתכוונת להשתמש בכספים החדשים כדי להבטיח משאבי מחשוב מתקדמים ולהרחיב את הצוות שלה, עם משרדים בפאלו אלטו שבקליפורניה ובתל אביב, ישראל. ‘זיהינו הר חדש לטפס עליו, שונה קצת ממה שעבדנו עליו קודם,’ אמר Sutskever לפיננשל טיימס. ‘איננו מנסים ללכת באותו הנתיב, רק מהר יותר. אם אתה עושה משהו שונה, אז יש לך הזדמנות לעשות משהו מיוחד.’

מטרה ישירה: בינה על-אנושית בטוחה

משימת SSI נבדלת מזו של שחקניות AI גדולות אחרות כמו OpenAI, Anthropic ו-xAI של אלון מאסק, שמפתחות מודלים עם יישומים צרכניים ועסקיים רחבים. במקום זאת, SSI ממוקדת לייזר ב’דרך ישירה לבינה על-אנושית בטוחה’. בעת הקמתה, SSI ציינה: ‘בינה על-אנושית בהישג יד. בנייה של בינה על-אנושית בטוחה (SSI) היא הבעיה הטכנית החשובה ביותר בזמננו. החלנו במעבדה ראשונה בעולם אשר מכוונת ישירות לפתיחת בינה על-אנושית בטוחה, עם מטרה אחת ומוצר אחד: בינה על-אנושית בטוחה.’

SSI מתכוונת לבלות מספר שנים במחקר ופיתוח טרם תשיק מוצר לשוק. ‘חשוב בשבילנו להיות מוקפים במשקיעים שמבינים, מכבדים ותומכים במשימה שלנו, שהיא להתמקד ישירות בבינה על-אנושית בטוחה, ובפרט לבלות זוג שנים במחקר ופיתוח של המוצר שלנו לפני להביא אותו לשוק,’ אמר ארי גרוס, מנכ”ל SSI, לרויטרס. זה יאפשר להם לצמוח בשלווה, מחוץ ללחצים של עומס ניהולי, מחזורי מוצרים ודרישות מסחריות לטווח קצר.

האתגר המעשי של ‘בינה על-אנושית בטוחה’

מובן שהמבחן האמיתי לחברה יהיה ביכולת שלה לעמוד ביעדים השאפתניים הללו ולנווט את האתגרים המורכבים של פיתוח מערכות בינה על-אנושית בטוחות וראויות אמון. אם תצליח, לסטארט-אפ הקטן הזה תהיה השפעה מרחיקת לכת על עתיד הבינה המלאכותית ועל ההשלכות החברתיות והאתיות שלה.

ברור שהגישה הייחודית של SSI מתקבלת בברכה בסקטור AI השולט היום במודלים של שפה. יש עדיין שאלות רבות באשר ליכולת ההגשמה המעשית של הרעיון של ‘בינה על-אנושית בטוחה’, אך לא ניתן להתעלם מהפוטנציאל העצום שהוא טומן בחובו ומההשלכות הרוחביות שיכולות להיות לו על חיינו.

שאלות ותשובות על SSI ובינה על-אנושית בטוחה

מה מייחד את הגישה של SSI?

בניגוד לשחקניות מובילות אחרות שמפתחות מודלים עם יישומים צרכניים ועסקיים רחבים, SSI ממוקדת באופן ייחודי בפיתוח ‘בינה על-אנושית בטוחה’ ישירות, ללא מוצר ביניים.

מהי מטרת SSI?

מטרת SSI היא לפתח את מה שהיא מכנה ‘בינה כללית מלאכותית בטוחה’ שעולה על האינטליגנציה האנושית, תוך הקדשת שנים לשלב המחקר והפיתוח לפני הבאת המוצר לשוק.

מדוע הגיוס של SSI כה מרשים?

SSI גייסה 1 מיליארד דולר במהירות מפתיעה, למרות היעדר מוצר קיים וצוות קטן של 10 אנשים בלבד. זה מראה שקיים עניין גדול ואופטימיות בנוגע לפיתוח בינה על-אנושית ברמה הגבוהה ביותר.

כיצד תנצל SSI את הכספים שגויסו?

SSI מתכוונת להשתמש בכספים כדי לרכוש משאבי מחשוב מתקדמים ולהרחיב את הצוות שלה, עם משרדים בפאלו אלטו ובתל אביב. כמו כן, הכסף יאפשר להם לבצע מחקר ופיתוח לאורך זמן ללא לחצים מסחריים.

מהם האתגרים בפיתוח ‘בינה על-אנושית בטוחה’?

העיקרון של ‘בינה על-אנושית בטוחה’ מעלה שאלות לגבי יכולת ההגשמה המעשית שלו. SSI תצטרך לנווט אתגרים מורכבים של איזונים, בקרה והבטחת שמערכות אי.איי ברמה כה גבוהה יפעלו באופן בטוח ואחראי.

Tags:

השאר תגובה