פרויקט תותים

המסתורין בפרויקט הבינה המלאכותית של OpenAI

מבט לעתיד הבינה המלאכותית: “פרויקט Strawberry” של OpenAI

בזירת הבינה המלאכותית הגנרטיבית הסוערת, OpenAI נחשבת לחלוצה המובילה את דרך הפיתוח והחדשנות. בעוד שצעדי הענק כמו GPT-4 וההכרזה על SearchGPT מרתקים את הציבור, מתרחש בחשאיות פרויקט מסתורי בשם “תותים” – שעשוי להיות הצעד הבא המכונן בעידן הבינה המלאכותית.

מקורותיה של “תותים” ועוצמתה הפוטנציאלית

המסתורין מקיף את פרויקט “תותים” מאז שדליפות לתקשורת בנובמבר 2022 חשפו טכנולוגיה בשם Q*, המכונה גם STaR (Self-Taught Reasoner). לפי הדיווחים, מדובר בשילוב מתקדם של מודל היסק עם סוכן בינה מלאכותית המסוגל לנווט באינטרנט באופן אוטונומי ולבצע ‘מחקר עמוק’. הטכנולוגיה הזו אמורה לאפשר למודלי בינה מלאכותית להתמודד עם ‘משימות אופק ארוך’ מורכבות ורב-שלביות לאורך זמן.

השלכות פוטנציאליות על גורל האנושות

נועה גודמן, פרופסור מסטנפורד שהיה מעורב בפיתוח טכנולוגיית STaR, הביע דאגה מההתפתחויות האלה, ואמר: ‘אני חושב שזה גם מרגש ומפחיד… אם הדברים ימשיכו להתקדם בכיוון הזה, יש דברים רציניים שעלינו לחשוב עליהם כבני אדם’. דבריו מרמזים על הפוטנציאל של טכנולוגיית “תותים” לא רק לקדם את הבינה המלאכותית לרמות חדשות, אלא גם להשלכות מרחיקות לכת על מעמדה של האנושות.

יכולות גלישה ומחקר עצמאיות ככלי עוצמתי

אחד המרכיבים המרכזיים של “תותים” הוא שילוב יכולת הגלישה האוטונומית באינטרנט עם כוח החישוב והלמידה של מודלי בינה מלאכותית. זה יאפשר למודלים לא רק לגשת למידע מקוון, אלא גם לסנן, לעבד ולהפיק תובנות ממנו באופן עצמאי. יכולת זו, המשולבת עם טכניקות כמו Q-learning וחיפוש A*, עשויה להפוך את “תותים” לכלי מחקר וחקירה עצמאי בעל עוצמה אדירה.

דרך ארוכה לפנינו והצורך בשקיפות

למרות הספקולציות והציפיות הגבוהות, פרויקט “תותים” עדיין נמצא בשלבי פיתוח מוקדמים, וההערכות לגבי יכולותיו הסופיות נותרות תיאורטיות בשלב זה. עם זאת, OpenAI מכירה בחשיבות המחקר המתמשך לקראת ‘יכולות בינה מלאכותית חדשות’, כפי שנאמר בהצהרה רשמית. יחד עם זאת, חשוב שהחברה תנקוט בגישה של שקיפות ואחריות כלפי הציבור, בהתחשב בהשלכות הפוטנציאליות של טכנולוגיה זו על החברה והאנושות כולה.

השאר תגובה