
איך Tether משנה את עולם הטכנולוגיה
- ג'י.פי טובה
- אוגוסט 10, 2024
- חדשות בינה מלאכותית
- AI
- 0תגובות
Tether: חזון חלוצי של עצמאות ודה-מרכזיות בזירה הטכנולוגית
בעולם הדינמי של הטכנולוגיה, חברת הקריפטו המוכרת טתר נערכת לצעידה חדשנית ונועזת. תחת הנהגתו של פאולו ארדואינו, המנכ”ל החדש, טתר מתעתדת לייצר גל חדש של עצמאות ודה-מרכזיות בתעשיות מפתח כמו בינה מלאכותית וממשקי מוח-מחשב.
המבנה הפיננסי המיוחד של טתר
טתר, הממוקמת באיי הבתולה הבריטיים, היא אחת מחברות הקריפטו הגדולות והמשפיעות בעולם. מקור הכנסתה העיקרי הוא הסטייבלקוין USDT, המגובה בשווי דולר אחד באמצעות קרן גידור של מזומן ונכסים אחרים. המודל העסקי פשוט למדי: טתר מקבלת דולרים אמריקאיים תמורת אסימונים שניתנים לסחר חופשי בשוק הקריפטו. חלק מהדולרים נשמרים כמזומן, חלק מושקעים בנכסים נושאי ריבית, וחלק אחר מולווה. כאשר לקוח מבקש להמיר את אסימון ה-USDT לדולר, טתר נשענת על קרן הגידור שלה, תוך גלגול הכנסות מהנכסים שבידיה.
ריווחיות גוברת בצל העלאות הריבית
קרן הגידור של טתר מורכבת בעיקר מאגרות חוב קצרות טווח של ממשלת ארה”ב, שההכנסה מהן קשורה לשיעורי הריבית השוררים. כתוצאה מכך, ריווחיותה של החברה עלתה במקביל לעליית הריבית על ידי הבנקים המרכזיים במאבק באינפלציה. טתר דיווחה לאחרונה על רווח של 5.2 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2024, ממאגר נכסים בשווי 118.5 מיליארד דולר.
פריצת דרך לעבר תחומי טכנולוגיה חדשניים
תחת הנהגתו של ארדואינו, שמונה למנכ”ל בדצמבר 2022 לאחר שישה שנות כהונה כמנהל הטכנולוגיה הראשי, טתר פונה לממש את עודפי המזומנים הגדולים שלה בתחומים חדשניים. חלק מהכספים הועברו לבניית קרן רזרבה נוספת לאסימונים USDT, אך העיקר מושקע בזרוע ההשקעות החדשה של החברה, Tether Evo. כבר נרכשו החזקות מרה בחברת התקני המוח-מחשב Blackrock Neurotech ובמפעיל מרכזי הנתונים Northern Data Group, שמספק תשתיות להדרכת מודלים של בינה מלאכותית.
היבטים רגולטוריים ומחלוקות סביב טתר
טתר לא חפה ממחלוקות. ב-2021 השיגה פשרה בסך 41 מיליון דולר עם רגולטורים אמריקאים בגין הצהרות מטעות לגבי הרכב קרן הרזרבה שלה. בשנת 2023 נטען שהחברה השתמשה באמצעים פיקטיביים כדי לקבל שירותים בנקאיים בשנותיה הראשונות. כמו כן, האו”ם וחברות אנליטיקה של בלוקצ’יין הצביעו על שימוש באסימון USDT למטרות הלבנת הון, מימון טרור ופעילות פלילית נוספת – טענות שטתר דוחה על הסף.
פריצת דרך לעידן של דה-מרכזיות וחופש
על פי דברי ארדואינו, החברה אינה מובנת כראוי. הדאגה הדוחקת ביותר, הוא מסביר, היא להעביר את האתוס הקריפטו של דה-מרכזיות – הרעיון שהכוח צריך להיות מרוכז בידי ההמונים ולא במעטים נבחרים – אל תעשיית הבינה המלאכותית ותחומי טכנולוגיה חדשניים אחרים. ‘יהיה חיוני שיהיה גורם עצמאי מחוץ לשחקנים המסורתיים,’ הוא מצהיר.
להטמיע דה-מרכזיות בטכנולוגיות חדשניות
ארדואינו, שמוצאו איטלקי והוא מתגורר בשווייץ, שוחח עם WIRED בשיחת טלפון מוקדם יותר החודש. הריאיון שלהלן עודכן למטרות תמציתיות והבהרה:
‘אנו בוחנים את האפשרות להקים גורם עצמאי מחוץ לגיגנטים כמו אמזון, מיקרוסופט וגוגל בתחום הבינה המלאכותית. אנו מאמינים שזה יהיה חיוני למדי. אותו הדבר חל על טכנולוגיית ממשקי מוח-מחשב, שתהיה קריטית בעתיד. יהיה חשוב להבנות ממשקים אלה תוך שמירה על פרטיות המשתמשים, ומניעת איסוף נתונים על ידי חברות מדיה חברתית.’
סדר עדיפויות ההשקעה של טתר
‘בכל מקרה, תמיד נעדיף את עסקי הסטייבלקוין שלנו, שכן ניהול סיכונים הוא קריטי. כעת יש לנו קרן רזרבה נוספת מעבר לזו הקיימת, אך אם USDT ימשיך להתרחב, נגדיל את הרזרבה באופן פרופורציונלי. עם זאת, כמעט את כל הרווח – אני מדבר על יותר מ-90 אחוזים – נשקיע בנושאים החשובים עבורנו ועבור הקהילה שלנו. אין צורך לחלק דיבידנדים גדולים.’
עמדה כלפי רגולציה והשוואה למודל הבנקאי
נושא נוסף המטריד את טתר הוא סוגיית הרגולציה על חברות קריפטו. ארדואינו טוען שלא יהיה זה הוגן להשוות את החברה לבנקים מסורתיים, שמלווים 90% מהמאזן שלהם בעוד רק 10% מגובים, בעוד שטתר עומדת על 105% גיבוי לנכסיה. הוא מציין את הקושי של החברה לקבל אישור ביקורת מלאה מחברות הביקורת הגדולות, ללא הסבר ברור פרט ל’חוסר נוחות לקבל חברת קריפטו כלקוח’. יחד עם זאת, הוא ממהר להדגיש כי זוהי בעיה המשותפת לכלל חברות הסטייבלקוין ולא רק של טתר.
שאלות ותשובות נפוצות
מהי הפעילות העיקרית של טתר כיום?
הפעילות הליבה של טתר כיום היא הנפקת והובלת הסטייבלקוין USDT, הקשור לשווי הדולר האמריקאי באמצעות קרן רזרבה של מזומנים ונכסים אחרים. בנוסף, לאחרונה החברה החלה להשקיע בחברות טכנולוגיה חדשניות כמו בינה מלאכותית וממשקי מוח-מחשב.
מהי התפיסה המובילה את ההשקעות בתחומים כמו בינה מלאכותית?
טתר חולקת את החזון של דה-מרכזיה והגברת עצמאות, שאובה מהאתוס של ביטקוין והקריפטו. היא שואפת להיות גורם עצמאי מחוץ לגופים הגדולים כמו אמזון, גוגל ומיקרוסופט בתחומים חדשניים אלה.
מדוע טתר אינה עוברת ביקורת מלאה כמקובל בחברות אחרות?
לפי ארדואינו, טתר אכן מבקשת לעבור ביקורת מלאה, אך חברות הביקורת הגדולות נרתעות מכך מחשש לאי נוחות מצד לקוחותיהן הבנקאיות. זוהי בעיה המשותפת לכלל חברות הסטייבלקוין.
מהו המבנה הארגוני של טתר?
טתר היא חברה פרטית הממוקמת באיי הבתולה הבריטיים. פאולו ארדואינו הוא המנכ”ל הנוכחי, שמונה ב-2022 לאחר ששימש כמנהל הטכנולוגיה הראשי במשך שש שנים.
האם טתר פועלת על פי החוק?
טתר הייתה מעורבת במחלוקות משפטיות עם רגולטורים בארה”ב בגין הצהרות שהוגדרו כמטעות לגבי הרכב הרזרבה, אך היא טוענת שתמיד גיבתה במלואם את הסטייבלקוינים שלה. בנוסף, הועלו חששות לגבי שימוש בלתי חוקי באסימון USDT למטרות הלבנת הון וטרור.